Ember a természetben - kampány indul a nemzeti parkok népszerűsítésére

Magyarország ökoturisztikájának legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a magyar nemzeti parkok ökoturisztikai kampányáról szóló sajtótájékoztatón.

Szerző:
TM.hu / VM
Fotó:
Benecz "Paraferee" Ferenc
Gulyás Attila
2014. március 7.

Magyarország ökoturisztikájának legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a magyar nemzeti parkok ökoturisztikai kampányáról szóló sajtótájékoztatón.

 

A Természettudományi Múzeumban tartott rendezvényen átadták a Varázslatos Magyarország fotópályázatának díjait is. A minisztérium a szervezettel közösen új pályázati kategóriát hirdet, Ember a természetben címmel.

 

 

Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy összesen 300 ökoturisztikai létesítmény található Magyarországon, amelynek felét a nemzeti parkok üzemeltetik, és évente 1,4 millió látogatót vonzanak. A helyettes államtitkár elmondta: az állami természetvédelem mellett szükség van az együttműködésre civil kezdeményezésekkel, ezért is örül annak, hogy közös fotópályázatot indít a tárca, a Varázslatos Magyarország és a Turista Magazin.

 

 

Rácz Andás köszönti a meghívottakat

 

Rácz András hangsúlyozta, hogy közös a cél: felhívni a figyelmet hazánk nemzeti parkjaira, ökoturisztikai kínálatára és az ország természeti értékeire. A magyar nemzeti parkok kampánya is ezt tűzte ki célul. A jövőben egységes arculattal, közös logóval jelennek meg a nemzeti parkok. Emellett mostantól egy helyen érhetők el a legfontosabb információk, így például a természeti örökségi helyszínek bemutatását szolgáló gazdag kínálat. A kampány részeként olyan hiánypótló kiadványok jelennek meg, amelyek bemutatják hazánk mind a tíz nemzeti parkját, ökoturisztikai kínálatukat, az egyre népszerűbb nemzeti parki termék védjegyet, vagy éppen a barlangok kincseit.
 

Az ember a természetben - ezt a mottót választotta erre az évre a Varázslatos Magyarország - jelentette ki a tájékoztatón Gaál Péter, az idén ötéves fotópályázat elindítója. Hozzátette: a kezdeményezés a nemzeti parkokat hivatott népszerűsíteni, a fotósok objektíveiken keresztül mutatják be hazánk páratlan természeti kincseit. A Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen indított új pályázati kategória kapcsán elmondta: összefogással tudunk tenni nemzeti parkjaink népszerűsítéséért és természeti értékeink megóvása érdekében.

 

 

A hazai nemzeti parkok népszerűsítésében nagyköveti szerepet vállalt Máté Bence, aki többször is elnyerte az Év Természetfotósa címet. A sajtótájékoztatón elmondta: fotósként is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az emberekhez a természetet. Kiemelte: célja, hogy népszerűsítse Magyarország tájainak szépségét és azt, hogy nem kell több száz vagy ezer kilométert utaznunk ahhoz, hogy csodát lássunk.

 

A Varázslatos Magyarország 2013-14 fotópályázatának díjátadó ünnepséget Gaál Péter (Varázslatos Magyarország) nyitotta meg a Természettudományi Múzeum kupolatermében. Majd a múzeum nevében Dr. Korsós Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Ezután felszólalt Dr. Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, valamint Szabó Virág, magazinunk főszerkesztője is.

 

Az ünnepi beszédek után következett a fő attrakció, a díjak átadása. A fotópályázat során a legjobbak ismét nagy csatát vívtak a pontszámokért. Az idei győztes Máté Bence lett, a második helyezett pedig Daróczi Csaba. A díjátadó után Máté Bencével rövid interjút készítettünk, amelyet áprilisi lapszámunkban olvashattok.

A legjobb fotók április 25-ig tekinthetők meg a múzeumban.
 

 

Korábbi cikkünk:

VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG

Cikkajánló