Erdőt, mezőt beborít a tavasz - Hétvégi programajánló

Szeszélyes ez az évszak, de gyönyörű. Bármilyen időt hozzon is a hétvége, ezekért a programokért érdemes lesz kimozdulni otthonról. 

Szerző:
TM
Fotó:
bnpi.hu
www.bthe.hu
Gulyás Attila
www.agoradebrecen.hu
2019. április 30.

Szeszélyes ez az évszak, de gyönyörű. Bármilyen időt hozzon is a hétvége, ezekért a programokért érdemes lesz kimozdulni otthonról. 

Madarak és várromok nyomában a Bükkben, túra a Naprendszerben, börzsönyi kirándulás és túzokfesztivál is vár rátok május első hétvégéjén.

 

1. A Bükk északi gerincén

 

A Bánkútról induló szakvezetéses körtúra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. A látványos túra olyan fokozottan védett helyekre is elvezet, ahová egyébként tilos a belépés. Útvonala érinti a Nyír-követ, a Vár-völgyet, a Dédes-várat, Kisvárat, a Verebce-várat és az Ördögoldalt.

 

Mikor?
2019. május 4. 9.00 - 15.00
Hol?
Bánkút, Fehér Sas Panzió előtti parkoló
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

2. Túzokfesztivál

 

Aki kilátogat a Dévaványa-Ecsegi-pusztákra, nemcsak túzokkal találkozhat, de szakemberek segítségével a puszta élővilágával is megismerkedhet. Az egész napos programon lesz hajnali túzokles, botanikai túra, madármegfigyelés, madárgyűrűzési és ragadozómadárvédelmi bemutató, természetismereti vetélkedő, népi játszótér, folklórműsor, helyi és Nemzeti Parki Termékek kirakodóvására.

 

Mikor?
2019. május 4. 6.00 - 17.00
Hol?
Dévaványa, Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Bővebb információ ide kattintva.

 

3. Tavaszi madárdal a Börzsönyben

 

A természetvédelem és a Börzsöny élővilága iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek az odúkban költő leggyakoribb énekesmadaraink (cinegék, csuszkák, örvös légykapók) és harkályfajok életébe, valamint némi szerencsével találkozhatnak két kisemlős fajjal is (mogyorós pele, nagy pele), a szakavatott túravezetőkkel történő kötetlen beszélgetés során pedig elmélyíthetik a hegység élővilágával és természetvédelmével kapcsolatos ismereteiket. Táv: kb. 5 km, időtartam: közel 4 óra.

 

Mikor?
2019. május 4. 9.30 - 13.30
Hol?
Szokolya-Királyrét
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

4. Túra a Naprendszerben

 

Túráztál már bolygók között? Most a Tápió-vidéken megrendezett teljesítmény túrán megteheted. A túra, „Naprendszerünk” középpontjából, Súlysápról indul, és oda is tér vissza. Választhatunk 15 kilométeres gyalogos, és 77 kilométeres bringás résztáv között. A kerékpáros útvonal érinti Tápiószecsőt, Tápióbicskét, Bényét, Gombát és Úrit.

 

Mikor?
2019. május 4. 7.00 - 16.00
Hol?
Sülysáp, csillagvizsgáló
Bővebb információ ide kattintva.

 

5. Állati jó anyukák

 

Vajon kik lehetnek az állatvilág legextrémebb anyukái? Melyik állat utódai kelnek ki anyjuk bőre alatt? Anyák napja alkalmából megismerkedünk az állatvilág legkülönlegesebb anyukáival. A foglalkozás keretében választ kaphatnak a kérdésekre a gyerekek, sőt meglephetik saját anyukájukat is. Ezen kívül ezen vasárnap lesz még „Fagyos kísérlet” és „Villám Show”, szó esik még Galilei távcsöves felfedezéseiről és a Pikkelyek világáról is.

 

Mikor?
2019. május 5. 10.30 - 12.00 - 17.00
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
Bővebb információ ide kattintva.
 

 
 

Cikkajánló