Eredeti állapotában tündököl a tatabányai Tulipános Ház

A szecessziós stílusjegyeket magán viselő egykori bányatiszti kaszinó épülete megszépülve várja a látogatókat. A várhatóan december elejéig tesztüzemmódban működő intézmény a Tulipános turnék alkalmával tekinthető meg.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
EBH Invest
Forrás:
MTI
avertesagoraja.hu
2021. szeptember 20.

A szecessziós stílusjegyeket magán viselő egykori bányatiszti kaszinó épülete megszépülve várja a látogatókat. A várhatóan december elejéig tesztüzemmódban működő intézmény a Tulipános turnék alkalmával tekinthető meg.

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. Stílusa alapján a szecesszióba visszanyúló magyaros építészet egyik példája, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve. Innen ered az épület Tulipános Ház elnevezése. A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig Bányatiszti Kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.

A Vértes Agorája oldalán azt írják, az egykori kaszinó a fejlődés, s vele együtt a városiasodás jelképe volt. Az akkori telep legszínvonalasabb épületeként a bánya elitje, a tisztviselők szórakoztatását szolgálta, egészen az államosításig, 1945-ig. Ezt követően fokozatosan elvesztette egykori funkcióját, s volt pártintézmény, illetve irodaépület. Az igazán hányattatott időszak azonban a rendszerváltást követően kezdődött, mely az épület komoly állagromlásához vezetett.

Az 1990-es években egy bank szerezte meg. Az ezután következő tulajdonváltások közben őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül, bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg saját forrásaiból. A cél az volt, hogy ismét közösségi tulajdonba kerülve, a felújítást követően növelje Tatabánya turisztikai vonzerejét. A tervek szerint az egykori kaszinóban közösségi teret, bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki.

A felújított, teljes pompában tündöklő Bányatiszti Kaszinó szeptember elején megnyitotta kapuját, így ma már újra látogatható. Igaz, az intézmény december elejéig próbaüzemmódban működik, de bárki megtekintheti az épületet vezetett Tulipános turnék keretében, melyekre az avertesagoraja.hu-n lehet jelentkezni.

Cikkajánló