Hírek

Kitárult a Gerecse Kapuja

A turulszobor és a mellőle nyíló pazar panoráma egyre több turistát vonzott a Kő-hegyre, ezért Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti Európa egyik legnagyobb madárszobrának környezetét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Nógrádi Attila
Baráth Levente
2018. augusztus 15.

A turulszobor és a mellőle nyíló pazar panoráma egyre több turistát vonzott a Kő-hegyre, ezért Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti Európa egyik legnagyobb madárszobrának környezetét.

Majdnem pontosan egy éve írtuk meg, hogy egy látogatóközpont épül a tatabányai turulszobor mellett. A Gerecse Kapujának elnevezett épület időközben elkészült, és augusztus elsején át is adták a nagyközönségnek. A közel 700 millió forintból felhúzott központot a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Dévényi Sándor álmodta meg, elképzelésében egy repülni készülő turulmadarat tervezett az épület vonalaiba. Érdekesség, hogy az annak idején kiírt pályázatra több terv is érkezett, amelyekből kiállítást rendeztek, végül a most átadott megoldást szavazta meg a szakma, a zsűri és a lakosok.

 

Az augusztus 1-jei avatóünnepségen Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, Bencsik János országgyűlési képviselő, Popovics Györg, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Attila, Komárom, illetve Stubendek László, Észak-Komárom polgármesterével közösen vágta át a nemzeti színű szalagot 

 

„A magyarság mitologikus madarát ábrázoló szobrunk létrejötte - a városunkra is oly jellemző - összefogásnak köszönhető, hiszen közadakozásból épülhetett meg több mint egy évszázada a Kő-hegy tetején, ahol 15 méteres fesztávolságú szárnyait kitárva őrködik, vigyáz ránk, tatabányaiakra. Ahogyan 1907-ben, a madár elkészültekkor, úgy ma a szomszédságában megépült látogatóközpont átadásán is együtt ünnepel a megye” - mondta az átadón Schmidt Csaba polgármester, hozzátéve, hogy az emlékmű mellé olyan épületet kívántak emelni, amely méltó Tatabánya jelképéhez.
 

Igényes étterem is várja a vendégeket

Az ötszáz négyzetméteres központba lépve balra egy étterem, jobbra pedig egy ajándékbolt és egy interaktív kiállítás található. Ez utóbbi augusztus 20-ig (a próbaüzemmód ideje alatt) díjmentesen látogatható, de a Tatabánya Kártyával rendelkező helyiek számára a későbbiekben is ingyenes lesz. A központ honlapja szerint a jövőben a felnőttbelépő 500, míg a diák- és a nyugdíjasjegy 250 forint lesz.

 

Augusztus 20-ig ingyenesen látogatható a kiállítás

 

A kiállítás interaktivitását az adja, hogy több hatalmas érintőképernyő is található a helyen, amelyek segítségével rengeteg hasznos dolog kiderül a környékről, de játszhatunk is velük, sőt a tudásunkat is próbára tehetjük kvíz, puzzle és vaktérkép segítségével. A legnagyobb sikere garantáltan a selfie-falnak lesz, ezzel ugyanis lefotózhatjuk magunkat három „korabeli személlyel”, akik olyan morcosan néznek a képernyőről, hogy első blikkre egy-egy Mortal Kombat-karakternek is elmehetnének.

 

 A központ már kész, de a környéken még most is javában zajlik a tereprendezés. Új burkolatot kapott az idevezető út (Panoráma út), és a turulszobrot, valamint a talapzatát is részben felújítják

 

A via ferrata kedvelőinek jó hír, hogy augusztus végétől új útvonalakkal bővül a turulszobor alatti sziklafalon kiépített pályarendszer, és felszerelést a látogatóközpont egyik sarkában kialakított boltban lehet majd bérelni. A konferenciák megrendezésére is alkalmas épület környezetét jelenleg is fejlesztik, új játszótér, köztéri fitneszeszközök, három tanösvény, kerékpártárolók és ivókút is várja a látogatókat. További információ a központ honlapján érhető el: gerecsekapuja.eu.
 

Nem kell majd messzire menni felszerelést bérelni a turulszobor alatti via ferratákhoz


 

 

 

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Európa egyik legnagyobb madárszobra a tatabányai turul
Jövőre már látogatható a Gerecse Kapuja

 

 

Cikkajánló