Hírek

Eredményes évet zár a Körös-Maros Nemzeti Park

Sikeres esztendőt zár 2013-ban a Körös-Maros Nemzeti Park - tudtuk meg Tirják László igazgatótól. A legelő állatállományt felfejlesztették, pályázati támogatásokkal újabb beruházásokat kezdtek meg és a látogatószám is szépen alakult.

Szerző:
www.greenfo.hu
Fotó:
Szalai László
Rodolphe
2013. december 23.

Sikeres esztendőt zár 2013-ban a Körös-Maros Nemzeti Park - tudtuk meg Tirják László igazgatótól. A legelő állatállományt felfejlesztették, pályázati támogatásokkal újabb beruházásokat kezdtek meg és a látogatószám is szépen alakult.

- Sikerült eredményesen lezárnunk az előző Európai uniós ciklus során nyert pályázati források elszámolását. Összesen több mint 1 milliárd forintnyi forrást nyertünk, melynek segítségével több ezer hektáron új, természetközeli területet alakítottunk ki - kezdte beszámolóját az igazgató. Az elmúlt 20 esztendő folyamatos fejlesztéseinek eredményeként az igazgatóság legelő szürkemarha állománya elérte a kétezres egyedszámot. A cél most már nem az állományfejlesztés, hanem a fenntartás. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben évente 350-400 szürkemarhát tudnak értékesíteni. Az ebből származó bevétel újabb fontos gazdasági pillért jelenthet a nemzeti park számára.

 


 

- Az állatok húsát több csatornán keresztül értékesítjük. Friss húst egy békéscsabai üzletben lehet vásárolni. Három Békés megyei étteremben, köztük a szarvasi Halászcsárdában lehetőség van szürkemarhából készült ételek fogyasztására. Emellett szárazáru is készül a szürkemarhák húsából - hangsúlyozta Tirják László. A nemzeti parkban jelenleg is folynak beruházások. Három nyertes pályázat segítségével, bruttó 900 millió forintból két ütemben átépítik a kardoskúti állattartó telepet és fejlesztik a legeltető állattartáshoz szükséges gépparkot.

 


 

- Az idei év újdonsága a nemzeti parkos védjegy bevezetése. A meghirdetett pályázatra jó néhány termelő jelentkezett (juhsajttal, tehénsajttal, mézzel), az elbírálás folyamatban van. A vásárlók a jövő év elején találkozhatnak majd az üzletekben a nemzeti park védjegyével ellátott termékekkel - mondta az igazgató.

Ami az idei látogatószámot illeti, erről Tirják László elmondta: a pontos adatok még nem ismertek, de az már bizonyos, hogy ebben az évben is legalább annyian látogattak el a KMNP-be, mint tavaly. Nagy sikere volt az idén nyáron első alkalommal megrendezett „Bihari táj napjának”. Erre a természetvédelmi falunapra több mint ezren látogattak el, ami mindenképpen arra ösztönöz bennünket, hogy a következő években is megtartsuk a rendezvényt - hangsúlyozta Tirják László.
 

Cikkajánló