Értékes parlagi sasok pusztultak el

Két, műholdas nyomkövetővel ellátott magyarországi parlagi sas tetemét találták meg az elmúlt hetekben. Csörgeyt Bécs mellett megmérgezték, Kittenbergerrel pedig egy autó végzett itthon.

Szerző:
MTI/MME
Fotó:
Fatér Imre / MME
2016. február 19.

Két, műholdas nyomkövetővel ellátott magyarországi parlagi sas tetemét találták meg az elmúlt hetekben. Csörgeyt Bécs mellett megmérgezték, Kittenbergerrel pedig egy autó végzett itthon.

Az egyik madár, akit Csörgey névre kereszteltek, 2013-ban, a kirepülés előtt kapott jeladót, s azóta követték mozgását a szakemberek. Az állat a GPS-koordináták alapján főleg Ausztria, Szlovákia és Nyugat-Magyarország területén mozgott, azonban tavaly december végén észlelték, hogy a jelek hosszabb ideje Bécs mellől érkeznek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felvette a kapcsolatot az osztrák természetvédőkkel, akik a megadott koordinátán megtalálták a sas friss tetemét. A madár tipikus tünetei és a későbbi laborvizsgálat is a mérgezést erősítette meg, amely miatt az osztrák rendőrség nyomozást indított.

 A másik madár, „Kittenberger” 2013 novemberében mérgezés miatt került kézre Pest megyében, később a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyították. A teljes felépülését követően a Jászságban engedték szabadon, adatait, mozgását az egyesület munkatársai rendszeresen figyelemmel kísérték. Többnyire a Kárpát-medencében mozgott, és hat környező országban is megfordult rövidebb időre, 2015-ben Pest megyében párba állt, és költéssel is próbálkozott. Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata közös helyszínelés során február 1-jén találta meg a madár friss tetemét egy műút mellett. A terepi nyomok és a későbbi állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a madár egy járművel ütközött.
 

Az elmúlt négy évben 35 fiatal parlagi sas kapott GPS-jeladót, közülük tavaly decemberben már csak 13 példányról volt rendszeresen információja az egyesületnek. A most elpusztult madarak már átvészelték a kritikus első két évüket és idén nyáron már maguk is szaporodhattak volna.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tömeges mérgezés Nagydém mellett

Németjuhász védi az egymillió forintos madarakat

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Cikkajánló