Etiópiában 220 millió fát ültettek, nálunk 10 milliót szeretnének

A klímaváltozás elleni harc szellemében világszerte egyre több helyen indulnak faültetési akciók. Etiópiában egyetlen nap alatt rekordot döntöttek, nálunk civil kezdeményezésre ősszel terveznek országos ültetést.

Szerző:
Tóth Judit/MTI
msn.com
ethz.ch
Fotó:
Adobe Stock
2019. augusztus 1.

A klímaváltozás elleni harc szellemében világszerte egyre több helyen indulnak faültetési akciók. Etiópiában egyetlen nap alatt rekordot döntöttek, nálunk civil kezdeményezésre ősszel terveznek országos ültetést.

Egyetlen nap alatt több mint 200 millió fát ültettek Etiópiában. A faültetéssel a szárazság sújtotta kelet-afrikai ország ellensúlyozni akarja az erdők kivágásának hatásait és a klímaváltozást. Az Abiy Ahmed kormányfő vezette projekt megvalósításának idejére számos közintézményt és iskolát bezártak, hogy minél többen részt vehessenek a faültetési programban.

 

 

Az ENSZ adatai szerint a 20. században Etiópia területének 35 százalékát borították erők, ez azonban négy százalékra zsugorodott a 2000-es évekre. A kormányzati program célja négymilliárd fa ültetése az év végéig. Illetékesek szerint a több mint kétszázmillió fa elültetése világrekord. Eddig India tartott az egyetlen nap alatt elültetett fák rekordját. 2016-ban 800 ezer önkéntes több mint 50 millió fát ültetett.

 

Egy júliusban elindult civil kezdeményezés nyomán Magyarországon 10 millió fa elültetését tervezik. A 10 millió fa elnevezésű közösségi oldalnak rövid idő alatt több mint 20 ezer követője lett, és már számos helyi csoport is alakult az ország különböző pontjain. A kezdeményezés támogatói remélik, hogy november 9-én, az általuk 10 millió Fa napjának keresztelt napon az egész ország ültetni fog.

 


Zürichi kutatók nem rég publikált tanulmánya
szerint a klímaváltozás elleni harc leghatékonyabb és legolcsóbb módszere a faültetés lehetne. A svájci kutatók szerint 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége. A svájci kutatók Science című folyóiratban publikált tanulmánya szerint, ha a most elültetett fák megnőnek, akkor nagyjából 200 gigatonnányi szén-dioxidot lesznek képesek elnyelni, ami az ipari forradalom óta az emberi tevékenységek által kibocsátott káros anyag csaknem kétharmadát jelenti.


Más kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a globális faültetések veszélybe sodorhatják a Föld trópusi, szubtrópusi területein található füves pusztákat, melyek látszólag ideális területek lennének az erdősítésre. Csakhogy a szavannák sokszínű élővilágára ez súlyos csapást mérne, ráadásul a füves puszták szintén fontos szerepet játszanak a légköri szén-dioxid megkötésében. Épp ezért a kutatók hangsúlyozzák, nagyon fontos, hogy alapos tervezés után csak ott történjenek tömeges faültetések, ahol ez nem okoz előre nem látható változásokat a földi élővilágban.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A hazai erdőket is átalakítja a klímaváltozás

Nem elhanyagolt, csak természetes

Túra a nagy-hárs-hegyi örökerdőben

Egy évszázadon belül eltűnhetnek a rovarok

Cikkajánló