Év végi programkavalkád a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyeinek java része ősszel és télen is nyitva tart. Geotúrákkal, különleges kiállításokkal, vidám foglalkozásokkal, izgalmas kalandtúrákkal várják az érdeklődőket. A következő hetek programjaiból szemezgettünk.

Szerző:
bnpi
Fotó:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Gulyás Attila
2014. november 11.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyeinek java része ősszel és télen is nyitva tart. Geotúrákkal, különleges kiállításokkal, vidám foglalkozásokkal, izgalmas kalandtúrákkal várják az érdeklődőket. A következő hetek programjaiból szemezgettünk.

Érdemes felkeresni november 17-ig a Salfödi Majort, ahol őshonos háziállatok, gyógynövénykert, lovaglás és lovas kocsizás várja az érdeklődőket. A monoszlói Hegyestűről gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a Káli-medencére. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum állatsimogatója egész évben nyitva tart. Tihanyban, a Levendula Ház interaktív kiállítással, kézműves programokkal, teázóval és levendulás ajándékbolttal várja az érdeklődőket. A megújult bakonybéli Pannon Csillagda izgalmas kikapcsolódást ígér. A Csodabogyós-barlang overallos kalandtúráit a vállalkozó kedvűeknek ajánljuk. A nyílt túrák mellett a tanösvények is a természet élményével kecsegtetnek.


Az Európa Diplomás Tihanyi-fészigeten az egykori hévforrások felületét évről évre meg kell tisztítani a cserjéktől. Idén a Booking.com lelkes csapata önkéntes munka keretében végzett cserjeirtást az Aranyház-gejzírkúpon. Vidám séta keretében 20 db egyedi díszítésű madárodút helyeztek el a Lóczy-gejzír sétaút mentén. Érdemes kirándulni egyet a tanösvényen és felfedezni a kreatív munka eredményét! Reméljük, hogy tavasszal a visszaérkező énekesmadarak is értékelni fogják!

 

 

Levendula Ház Látogatóközpont

 

November 15-én, 10 órai kezdettel Tihanyban a hévforrások és tűzhányók világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Geotúra a Garda Fesztiválon c. program keretében. A testet-lelket felpezsdítő túra a félsziget legszebb részeire kalauzolja el a megjelenteket. Érdemes elszakadni erre a pár órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség földjére. A túra utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Aki saját bögrét hoz magával vagy vesz egyet az ajándékboltban, a ház vendége egy csésze levendula teára! A geotúrán résztvevő felnőttek kedvezményes jeggyel látogathatják meg a Levendula Ház kiállítását.

A vörös színű Balaton-felvidéki homokkő különleges változataival találkozhatunk a Vöröskő Geotúra alkalmával, november 16-án 10 órakor (indulás Alsóörsről). A túrázók érintenek egy felhagyott kőbányát, egy védett geológiai feltárást, különleges sziklaalakzatokat és több hangulatos kilátópontról tekinthetnek le a Balatonra és a környező hegyekre.

 

 

A tihanyi Belső-tó és a Kiserdő-tető 

 

November 1-től december 30-ig időszakos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Levendula Házban. A német-lengyel Muskauer Faltenbogen/ÂŁuk Mużakowa Geopark három geoparkból hívott meg diákokat egy hétre, hogy vegyenek részt a „művészet és geológia találkozása” témájú alkotótáborban. A kirándulásokon a német, lengyel, cseh és magyar fiatalok fedezhették fel a geopark földtani örökségét. Fazekas, üvegcsiszoló, fafaragó, festő és kőfaragó segítségével a jellegzetes helyi nyersanyagokat ők maguk is megmunkálhatták. A kiállított tárgyakat a szervező geopark képviselői októberben hozták el Magyarországra. A néhány napos ittlétük alatt előadás és terepi program keretei között ismerkedtek meg geoparkunkkal. A létrejött alkotásokból jött létre a mostani kiállítás.

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a mennyiség csökkentésének, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A programra november 22-től 30-ig kerül sor.

Cikkajánló