Evezős kaland a Szentendrei-sziget körül

Kemény, ám csodás élményeket kínáló túrát ajánlunk most a tapasztaltabbaknak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Turista Magazin Archív
Gulyás Attila
2013. augusztus 16.

Kemény, ám csodás élményeket kínáló túrát ajánlunk most a tapasztaltabbaknak.

ÚTVONAL:

 

LUPA-SZIGET - SZENTENDRE - LEÁNYFALU - TAHITÓTFALU - DUNABOGDÁNY - KISOROSZI - KISMAROS - VÁC - GÖD - DUNAKESZI - LUPA-SZIGET

 

 

JELLEG: vízi

NEHÉZSÉG: nehéz

TÁVOLSÁG: 70 km (35 km folyásiránynak, 35 km folyással szemben)


Fővárosunktól északra található a meseszép Szentendrei-sziget, amely számos kulturális értéke mellett, a Dunáról nézve is szemet gyönyörködtető látványt nyújt a vízreszállóknak.

 

Túránkat ajánlott folyásiránnyal szemben, a szentendrei ágban kezdeni, mert a váci ágban lényegesen nagyobb a sodrás. Budakalászon, a Lupa-szigeti rév parkolójából könnyedén kihajózhatunk, de indulhatunk a Római partról, Újpesti rakpartról, Pünkösdfürdőről is. 

 

 

 

Szépül a Dunakorzó
Szentendre egyik fő látványossága most még vonzóbbá változik a turisták számára, hiszen egy éve kezdték meg azt a nagyszabású beruházást, amelyben teljesen megújultak a védművek és a környezet is. Magyarország első mobilgátját is itt állították fel, amely az árvízkor óriási szolgálatot tett és jelesre vizsgázott. A Dunakorzó bizonyos szakaszait folyamatosan adják át a nagyközönségnek és 48 juharlevelű platánt is ültetnek itt, hogy árnyékot nyújtsanak a jövőben ide látogató turistáknak.

A girbegurbán kacskaringózó szentendrei ágban két óra alatt érjük el az ág névadó településének csodálatos korzóját. Ha utunkat több naposra terveztük feltétlenül kössünk ki a strandnál és sétáljunk egy nagyot , együnk egy lángost vagy fagyit, megéri! Utunkat folytatva szigetek, vízbe nyúló hatalmas fák, vízi madarak és a part fölé emelkedő hegyek vesznek majd körbe minket. A féltáv Kisoroszinál van, de táborozni Tahitótfaluban, vagy Dunabogdányban érdemes. Ha egy nap alatt nem sikerül teljesítenünk a távot, mindenképpen kössünk ki valahol, naplemente után ne maradjunk a vízen!


A visszaút 4-6 óráig tarthat, a folyó sodrása itt már 6km/h nagyon szép a part menti erdő, és sok homokos-kavicsos strandot is találunk, ahol rövid időre kiköthetünk egyet hűsölni a vízben. Ha enni, inni szeretnénk, arra lehetőség a váci oldalon lesz. Ebben az ágban nagyobb a hajóforgalom erre is jobban kell már ügyelni. A sziget felöli parton sok a sarkantyú, amelyek miatt veszélyes lehet megközelíteni a partot, inkább beljebb kell evezni. 


A végére még egy jó tanács: jó sok szúnyogriasztó kell!

 

 

 

 

 

Cikkajánló