Ez már az igazi tavasz - hétvégi programajánló

Végre jönnek a napsütéses napok, és ilyenkor még azoknak is megjön a kedve természetjáráshoz, akik egyébként nem nagy túrázók. Ha nincs ötleted, hogy hova érdemes kiruccanni, ajánlunk néhány remek szabadtéri programot a hosszú hétvégére. 

Szerző:
TM
Fotó:
Mészáros András
Facebook.com /dunadrava
Joó Annamária
Balatongeo
bfnp.hu
Tóth Judit
Lánczi Péter
2018. április 25.

Végre jönnek a napsütéses napok, és ilyenkor még azoknak is megjön a kedve természetjáráshoz, akik egyébként nem nagy túrázók. Ha nincs ötleted, hogy hova érdemes kiruccanni, ajánlunk néhány remek szabadtéri programot a hosszú hétvégére. 

Beindult a természet. Zöldellő erdők, virágzó rétek, és a meteorológia szerint jó idő lesz a hétvégén. Ezekért a programokért megéri kimozdulni otthonról.

 

1. Bazsarózsatúra

 

 

Jelentős botanikai értéket őriz a 100 hektáron elterülő Nagy-mező-Arany-hegy Természetvédelmi Terület. A világon már csak hazánkban találkozhatunk a fokozottan védett bánáti bazsarózsa életképes populációival, a túrán a különleges növény jelentősebb állományaiban gyönyörködhetnek a résztvevők. Túra hossza: 6 km, időtartama: 5 óra.

 

Mikor?
2018. április 28. 10.00 - 15.00
Hol?
Hosszúhetény, találkozóhely: vásártér
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Túrák a Karancs-Medves vidékén

 

 

Az idén is megrendezik a Karancs-Medves-teljesítménytúrákat 50, 35 és 20 kilométeren. A túra látványos útvonalon kanyarog. Szép kilátás nyílik Salgótarján és környékének történelmi, geológiai, turisztikai látványosságaira. A két hosszabb táv elvezet a Pipis-hegyhez, a Ceberna-völgy bejáratához, majd érinti Kápolna-hegyet, a Karancs-csúcsot, Salgó várát, a Medves-fennsíkot és a Pécs-kő nyergét.

 

Mikor?
2018. április 28. 6.00 - 18.00
Hol?
Salgótarján, rajt és cél helyszíne: Galcsik Fogadó
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Orchidealeső kirándulás a Káli-medencében

 

 

 

Áprilisban megpezsdül az élet a Káli-medencében, virágba borul a Balaton-felvidék legnagyobb természetes állóvize, a Kornyi-tó környéke. Ilyenkor nyílnak az orchideafélék családjába tartozó kicsiny, de annál dekoratívabb agárkosbor bíborszínű virágai. A vezetett geotúra során az érdeklődők megtapasztalhatják a kopár dombok és a köztük elterülő nedves rétek mennyire eltérő feltételeket nyújtanak az élővilág számára. Megismerkednek a Káli-medence kialakulásával, a környező hegyeket és a medencét évmilliók óta formáló erőkkel, sőt, egy rövid autós kitérővel a kővágóörsi kőtenger sziklaalakzatainak létrejöttére is fény derül. Táv: 6 km.

 

Mikor?
2018. április 28. 10.00 - 14.00
Hol?
Káli-medence, találkozóhely: Kornyi-tó melletti parkoló
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Ahol fenn a len

 

 

A szakvezetéses túra a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet. A résztvevők a túra alkalmával megismerkednek a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával. A dolomitlankák rejtekében nő a fokozottan védett István király-szegfű, valamint a Szénások Európa Diplomás Terület unikális növénye, a pilisi len. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a kiránduláson a terület jellemző madaraival is találkozhatnak. Hossza 7 km, a program időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. április 28. 10.30 - 14.30
Hol?
Pilisszentiván, találkozóhely: sportpálya, a Villa Negra előtt
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Séta a vulkánok félszigetén

 

 

A résztvevők Tihany községből indulnak, kezdésnek felkapaszkodnak a Ciprián-forrás érintésével az Óvár tetejére, majd ellátogatnak a Barátlakásokhoz, és az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi látkép után a Kis-erdő-tető vulkáni kúpjáról visszaereszkednek Tihany szívébe. A hosszabb túrára vállalkozók megnézik még Hármas-hegyi-kúpot, a Gomba-kúpot, az Átjáró-barlangot és az Aranyház néven elhíresült gejziritkúpot is. Táv: 6 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. április 29. 10.00 - 14.00
Hol?
Tihanyi-félsziget, találkozóhely: Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Mecsek-túrák

 

 

A Keleti-Mecsek legszebb tájain vezetnek végig a résztávok. 50, 30, 15, 10 km-es Zobákpusztáról induló körtúrák közül választhatnak az indulók, így a kezdőktől a rutinos teljesítménytúrázókig mindenki megtalálhatja a maga terepét és távját. A leghosszabb túra útvonala érinti a Püspökszentlászlót, a Zengőt, Pécsváradot, Zengővárkonyt, Óbányát, Kisújbányát, a Pásztor-forrást, a Máré várat és a Barna-követ.

 

Mikor?
2018. április 29. 6.00 - 18.00
Hol?
Keleti-Mecsek, Zobákpuszta, Vargánya-tanya
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Vérteskozma-teljesítménytúra

 

 

A Vértes talán legszebb természeti látnivalóit fűzi fel a túra. Három (30, 20, 10 km) résztáv közül választhatnak az indulók. A vérteskozmai körtúrák leghosszabb távjának útvonala érinti a Mária-képet, a Német-völgyet, Várgesztest, a Mátyás-kutat és a Körtvélyest. A túra az Észak-dunántúli Kupa része. Májusban a fák már zöld lombruhájukban pompáznak, virágillat lengi be a mezőket, így eggyel több indok, hogy egy kellemes vértesi túrával köszöntsük a tavaszt.

 

Mikor?
2018. május 1. 8.00 - 16.00
Hol?
Vértes, Vérteskozma
Bővebb infó ide kattintva.


 

Cikkajánló