Ez nem kopasznyakú tyúk, hanem egy szajkó

Bár a képen látható szegény pára enyhén szólva is betegesnek tűnik, aggodalomra semmi ok, csak vedlik. A természetes folyamatnak egy rendellenes esetéről van szó.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán
2016. augusztus 15.

Bár a képen látható szegény pára enyhén szólva is betegesnek tűnik, aggodalomra semmi ok, csak vedlik. A természetes folyamatnak egy rendellenes esetéről van szó.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a kertekből, parkokból mostanában eltünedeztek a madarak, ennek ellenére azok, akik folyamatosan itatnak, rendszeresen figyelhetnek meg a napokban is szárnyasokat, például szajkókat. Egy kis döbbenettel konstatálhatjuk, hogy egy részüknek a feje és a nyaka szinte teljesen kopasz - de nem kell megijedni, csak vedlenek, igaz, rendellenes formában.

 

A megszokott kinézetű szajkó


A szakemberek elsőként külső parazitákra gyanakodtak, de Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosa szerint több madár vizsgálata alapján sem tudták élősködők jelenlétét kimutatni. A legvalószínűbb ok inkább a vedlés szabályozásában fontos szerepet játszó pajzsmirigy rendellenes működése vagy tápanyaghiány lehet. Szerencsére nem valódi, tartós kopaszságról van szó: néhány héten belül a madár teljesen visszanyeri megszokott tollazatát.

 

A kopasz fejű és nyakú szajkó


Nem köztudott, de a madarak évi rendszerességgel cserélik a tollukat, méghozzá csoportonként, fajonként eltérő stratégiát követve. Mivel a vedlés nagy táplálék-, energia-, és időigényű folyamat, a tollcsere az adott évszak, terület táplálékellátottságához, az őszi és tavaszi vonuláshoz, illetve a fiókaneveléshez igazodik. Ami a szajkókat illeti, az öreg példányok tollazata nyáron teljesen kicserélődik, míg a fiataloknál a szárny és a farok repülőtollait nem érintő vedlés történik. 

 

Belegondoltál már, mennyi fizikai hatás éri a madártollat?
- Egy év alatt akár több tízezer kilométernyi repülőúton hordozza a madár teljes súlyát.
- A menetszél különösen a szárny és a farok tollainak végét tép, cibálja.
- Az agresszív UV-sugárzás folyamatosan rongálja a tollakat.
- A napi tollászkodás során a madár csőre koptatja őket.
- És akkor még nem is beszéltünk a tolltetvekről.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Hová lettek a madarak?

Élő madárshow minden nap

Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

A legszínesebb pinty lesz 2017 madara

Fészekőrzés a kökénybokor mélyéről

Cikkajánló