Ezek a 2017-es év kedvenc természetfotói

Nehéz feladat elé állítottunk 25 hazai természetfotóst. Azt kértük tőlük, hogy válasszanak ki egy kedvenc képet az idei évben készített fotóik közül. Valaki egyből tudta, melyiket küldje, többen azonban elég nagy gondban voltak a választással.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
2017. december 27.

Nehéz feladat elé állítottunk 25 hazai természetfotóst. Azt kértük tőlük, hogy válasszanak ki egy kedvenc képet az idei évben készített fotóik közül. Valaki egyből tudta, melyiket küldje, többen azonban elég nagy gondban voltak a választással.

Nemcsak az amatőr fotósoknak, hanem a fényképezéssel komolyabban foglalkozóknak is sokszor nehézséget jelent saját képeik rangsorolása. Pláne, ha azt kérik tőlük, hogy válasszanak ki egy kedvencet, amelyre büszkék voltak az elmúlt évben. Ugye, hogy nem olyan könnyű? Ezért is öröm számunkra, hogy e nehézség ellenére is sikerül most 25 best of képet nektek bemutatni. Külön nehezítésként azt is kértük a fotósoktól, meséljék el, miért épp ez a kedvencük. Elképesztően gyönyörű összeállítást nézhettek most meg, a fotósok pedig a képek mellett egy-egy személyes gondolatot is megosztottak velünk.

 

 

Orbán Péter: A medence ostroma

Még több fantasztikus képet itt nézhetsz meg Pétertől

 

„Mindig szívesen eredek a villámok után, vagy éppen eléjük. Idén júliusban sem történt ez másképp, amikor a Hegyestűt választottam kilátópontomnak. Félelmetesen gyönyörű villámparádéban volt részem, amit szerencsére száraz és ép bőrrel megúsztam. Idén ez, a Káli-medencét ábrázoló kép lett a kedvenc felvételem, melyre ha ránézek szinte még mindig érzem az érkező vihar szelét.”

 

Gutter Krisztián: Bükkszentkereszt

További képeket ide kattintva nézegethetsz Krisztiántól

 

„Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem is fogy ki soha belőlük.” - Mikszáth Kálmán

 

Molnár Péter: Fellegvár

Pétertől még több képet itt nézhetsz meg

 

„A kép a milici kilátóból készült. Még januárban történt, hogy harminc centiméter hó esett a Zemplénben. Másnap máris a hegyen voltam, mert szeretem a frissen behavazott tájat. Kocsiban aludtam. Holdfényes erdőn át másztam meg a hegyet, hogy napkeltére a kilátóban legyek. Az már csak hab volt a torfán, hogy olyan ködréteg alakult ki a völgyben, amely csak a füzéri várat engedte láttatni.”

 

 

Potyó Imre: Holdfény

Imi oldalán még több izgalmas képet nézhetsz meg

 

„Márciusi alkonyatban megmozdul az avar, mindenütt békák másznak elő, és kezdik meg komótos vándorútjukat a szaporodóhelyeket jelentő vízállásokhoz. A képen egy ilyen, téli álmából frissen ébredt barna varangy látható, amint kereső pozícióban kémleli a holdfényben fürdő ártéri tájat. Göd, Duna-part.”

 

 

Mészáros András: Szemezés

 

„Talán az utolsó lepik egyike, akivel idén szemeztem. Éppen ment le a nap, amikor észrevettem a fű között.”

 

 

Szabó Ilona: Vajolet és Androméda

Ilona még több gyönyörű képét ide kattintva tudod megnézni

 

„Évekkel ezelőtt az egyik legszebb és legkedvesebb mászásomat a Vajolet tornyoknál sikerült abszolválni, így szerettem volna visszatérni erre a helyszínre és egy emlékezetes fotót készíteni róla. Sajnos miután sok órás kutyagolás után felértem a tornyok elé, borús, felhős idő fogadott. Semmi sem tart örökké alapon bíztam benne, hogy az éjszaka folyamán feloszlik a köd és el tudom készíteni a megálmodott éjjeli felvételt. Hajnal 2 óra körül elkezdett tisztulni, és a köd eloszlásának ezen pillanatát sikerült lencsevégre kapnom.”

 

 

 

Ötvös Sándor: Nyugalom

További képeket itt tudsz megnézni Sándortól

 

„A kép a mártélyi Tisza-holtágnál készült nagyjából öt méter magasból. Hogy miért kedvenc? A színek miatt és mert hihetetlen nyugalmat áraszt.”

 

Knapp Gyula: Vadkacsák a szentendrei Duna-parton

 

„Azért ez a kedvenc fotóm, mert egy Szentendrét bemutató naptárba is beválasztották.”

 

 

Fábián László: Alacsony-Tátra

László további képeit ide kattintva nézheted meg

 

„Az Alacsony-Tátra nem mindennapi látvánnyal kényezteti az egyszeri túrázót. Minden ott töltött túranap gyönyörű volt, de azt hiszem ez a kora reggeli kép lett az idei favorit.”

 

 

Udvarházi Irén: Csendes Hajnal

Irén további csodálatos képeit itt nézheted meg

 

„Azért a kedvencem, mert a fények csak az ilyen hajnalokon lesznek ennyire gyönyörűek és finomak. Amikor a napsugár végigsurran a tájon és csak lassan, puhán érinti meg a fákat és a virágokat. Szinte érezni, ahogy lélegzik az egész mező a Káli-medencében.”

 

 

 

Gulyás Attila: Hajnal

 

„A Nap nélkül néhány napnál tovább esélyünk sem lenne, ha csak egyedül keringenénk az űrben. Hasonlóan ijesztő érzés egy éjszakai túra utolsó, legálmosabb órájában lenni. Szerencsére aztán a megfelelő időben eljön a felismerés, hogy ez a bizonyos utolsó óra igazából még az előző percekben véget ért, érkezik a természet legalapvetőbb csodája, a nappali fény első morzsái, erősödő széllel, a bakonyi, jásdi szélerőmű-park körül. Keleten és a székesfehérvári síkság felől a természet, nyugaton a Tési-fennsík túloldalán még Várpalota lámpafényei láthatók. Egy órán belül a generátorok fékei is kioldanak.”

 

 

Révész Csaba: Viharfelhők

 

„A nyári időjárás idén elég bőkezű volt. Drámai felhőkkel, szupercellákkal, viharokkal teli. Itt éppen Székesfehérvárt fogja bekebelezni egy, ahol még süt a nap, de már nem sokáig.”

 

 

Tarnóczi Fédra: Elengedés

Fédra képeiből itt nézhetsz meg még többet

 

„Szentlélektől körülbelül 10 percre van egy forrás. Köpüs-forrás a neve, a kép itt készült.”

 

 

Barta Gábor: Korty

Még több szép képet ide kattintva nézhetsz meg Gábortól

 

„Ópusztaszer környékén egy erdei itatónál fotóztam madarakat, amikor egyszer csak egy őzbak jelent meg a les előtt. Nagyon meleg volt, bizonyára ő is megszomjazott rendesen, mivel negyed órán belül kétszer is visszatért, hogy szomját oltsa. Amikor a bak másodszorra jött vissza az itatóra, hosszasan lefetyelte a hűsítő vizet. Talán azért ez a 2017-es évben a kedvenc fotóm, mert ilyen közelről még soha sem figyelhettem meg őzet és szerencsésnek érzem magam, hogy erről a fantasztikus élményről fotót is tudtam készíteni.”

 

 

Zih Katalin: Álomerdő

Katalintól még több képet ide kattintva nézhetsz meg

 

„A kép Pilisszentlászló környékén készült az egyik turistaút mentén. Hogy miért ezt választottam? Kedvenc évszakom az ősz, szeretem a színeit, az illatát, a hangulatát. Nincs ahhoz fogható, mint amikor az erdőben a szálfaegyenes törzsek és az aranyló ágak között átszűrődik az álmos napfény. Egyszerre hordozza az elmúlás és az újrakezdés ígéretét. Valahogy benne van az egész élet. Legalábbis nekem.”

 

 


Gut Zoltán: Naplemente a Mátrában

Zoltán képeiből itt nézhetsz meg még többet

 

„Ahogy alkonyodott, minden percben más színekben pompázott a táj. Nem tudtam vele betelni.”

 

 

Beledi Márta: Lángoló

 

„Ez a kép Győrben. a Holt-Marcal partján készült naplementekor. Pár felhő volt az égen, amely már színesedett a lemenő nap körül, így értem el ezt a lángot szórós hatást. Hasonfekvős, ruhát piszkoló esemény volt, de megérte!”

 

Habarics Béla: Őszi emlék

Még több csodálatos képet ide kattintva tudsz megnézni Bélától

 

„Az Alföld keleti peremén a Kárpátok előterében lévő Kaszonyi-hegy nemcsak fejlődéstörténetében egyedi, mint vulkanikus hegy, hanem természeti, geológiai értékeiben is különleges képződmény. A síkságból kiemelkedő riolitkúp tetejéről ősszel remek kilátás nyílik a színesedő hegyoldalra, a távolban magasodó Kárpátokra és a ködbe burkolózó völgyekből messze hangzik a gímszarvasbikák hangos bőgése.”

 

 

Körmendy Zizi: Lilában

Zizi képeit ide kattintva nézheted meg

 

„Gyönyörű reggel volt aznap, a boglárkáknak még nem volt igazán "szezonjuk", kevés lepke volt a réten. Ezt a kis ébredező boglárkát már hazafelé bandukolva vettem észre a virágzó mezei zsálya-csokor közepén. A színek, lilák-kékek árnyalatai fogtak meg. Ezért lett a kedvenc képem.”

 

 

Kaszás Gergő: A köd börtönében

Ide kattintva még több képet nézhetsz meg Gergőtől

 

„A hátam mögül erősen világító telihold a szemben lévő fátyolfelhőkre is bőven szórta fényét, amik sajnos folyamatosan eltakarták szegény Göncölszekeret. De próbálkoztam és fotóztam folyamatosan. Hála az égnek, volt pár pillanat, amikor egészen jól látszódott. A fotó egy szimpla 20 másodperces felvétel.
Göncöl személyét illetően több mondát is ismerünk. A régi magyarság csillaghite szerint Göncöl egy híres, csodatevő félisten volt, aki az emberek közt járva mindenkit segített és meggyógyított a szekerén található csodaszerekkel. Titkos és rejtett dolgokat ismert, beszélni tudott a fákkal és a madarakkal. Egyszer eltört Göncöl szekerének rúdja, és az emberekhez fordult segítségért, de azok cserbenhagyták. Ezért Göncöl szomorúan itthagyta az embereket, a lovak közé csapott, és szekerén az égbe távozott. Azóta jár körbe a Sarkcsillag körül görbe rudú szekerén.”

 

Gyárfás-Tóth Gábor: Hajnal a Radnai-havasokban

Gábor képeiből még többet ide kattintva nézhetsz meg

 

„Igazából ennek a fotónak azért örülök, mert egy napi esőzés, jégeső, köd, villámlás után ilyen reggel fogadott minket 2000 méter magasan, és még fogalmunk sem volt, hogy milyen kalandos hazaút vár ránk a Nagy-Pietrosz meghódítása után, 18 kilóval a hátunkon.”

 

 

Kis Tóth László: Selyemkóró

 

„Bugacon fotóztam ezt a selyemkórót, igazából csak egy kapáslövés volt. Nem voltam benne biztos, hogy egyáltalán sikerült-e. Az utómunkát követően viszont szépnek találtam.”

 

 

Pataki Gyula: Dunakanyar

Gyula képeiből itt láthatsz még többet

 

„Ez a panorámakép a Prédikálószéken készült a Dunakanyarról és a környező tájról. A kilátót Dömös felől közelítettük meg a meredekebb és annál kalandosabb útvonalon. A felfele úton már a Vadálló-kövek is lenyűgöztek, de ez a látvány, ami a kilátóból tárul az ember elé, mindent felülmúl. Az elterülő mezők és a kimagasló, erdőkkel borított hegyoldalak között kanyargó Duna az ország változatos vidékeit bizonyítja egy képben, ezért lett ez az idei kedvenc fotóm.”

 

 

Spéder Ferenc: Sólyom-kő

Ide kattintva találsz még több képet Ferenctől

 

„Hajnalban, a frissen hullott hóban közelítettem meg a Háromkúti-völgy felett magasodó sziklaormot, a Magos-követ. Ott azonban már mások is elsők akartak lenni, így sok fotós illetve természetbarát kolléga lábnyoma volt a hóban. Egy havas terepen nehezebben megközelíthető sziklán, a Sólyom-kövön azonban nem jártak előttem, csak a képen látható valamely kistestű emlős nyomai voltak a hóban.”

 

Maggi Vartok: Skót kastély

 

„A képen az Eilean Donan kastély látható Skóciában. A fotó egy csodálatos utazáskor készült, amin lányommal voltam, méghozzá közvetlenül a szívinfarktusom után. Nagyon izgultam, hogy fog sikerülni ez az út.”

 

 

További képes anyagaink:

Festői természet - Káprázatos képek hazai fotósoktól

Válogatások a Varázslatos Magyarország fotópályázat legjobb alkotásaiból

Magyar fotósé az év legviccesebb természetfotója! - Képes interjú a fotóssal

Aki repülve fotózza a földet - Gyönyörű tájképek a magasból

Cikkajánló