Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2017-ben

Az idei év slágerei a lombkorona-tanösvények voltak, de mindent tudni akartatok a villámokról, és egy bekamerázott rétisasfészek eseményeit is nagy érdeklődés övezte. Itt van az idei tíz kedvenc cikketek a turistamagazin.hu-ról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Geizura Tamás
2018. január 1.

Az idei év slágerei a lombkorona-tanösvények voltak, de mindent tudni akartatok a villámokról, és egy bekamerázott rétisasfészek eseményeit is nagy érdeklődés övezte. Itt van az idei tíz kedvenc cikketek a turistamagazin.hu-ról.

1. Lombok között sétálni


Minket is meglepett az az óriási érdeklődés, ami a kaszói lombkorona-tanösvény átadását kísérte májusban. Az erről szóló hírünket közel 45 ezren olvasták el (egyedi oldalmegtekintés), amivel szépen kiemelkedett a mezőnyből, és kiérdemelte nálunk a „legolvasottabb cikk”-titulust. Természetesen vettük a lapot, és az augusztusi számunkban egy egész tanösvényes összeállítással készültünk, a címlapra pedig a kaszói építmény került, de csináltunk egy látványos videót is a helyszínen.
 

 

 

2. Villámkisokos a villámokról


Biztonságos helyről jó gyönyörködni a természet erejében, de a szabadban tartózkodva sokan nem is tudják, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük egy esetleges tragédia elkerülése érdekében. Ezért született augusztusban a „Mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik” című összeállításunk, amelyben összegyűjtöttük, hogy mit kell tennünk a villámcsapás elkerülése érdekében. A jelek szerint sokakat érdekelt a téma, mert 39 ezer egyedi oldalletöltést regisztráltunk, ami villámgyorsan a második helyre röpítette ezt a cikket. Aki esetleg még nem olvasta volna, a képre, vagy erre a linkre kattintva tudhatja meg, hogy mivel kerülje el a villámokat.

 

 

 

3. Gyerekbarát túrák minden mennyiségben

 

Gyerekbarát túrákat tartalmazó összeállításaink mindig nagy népszerűségnek örvendenek, így nem ért minket meglepetésként, hogy az „Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak” az idei harmadik helyig jutott, kár, hogy a - nem kevésbé igényes - második rész már nem teljesített ilyen szépen, aminek a kevésbé hívogató cím lehetett az oka, így aki lemaradt volna róla, kattintson ide a remek túraajánlatokért.

 


 

 

4. Száraz lábbal a Duna alatt

 

Listánk negyedik helyezettje igazi fekete ló, mert álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi embert érdekel majd egy közműalagút felkeresésének lehetősége. Na jó, nem egy „átlagos” közműalagútról van szó, hanem egy olyanról, ami a Duna alatt vezet Visegrád és Nagymaros között, de akkor is elképesztő, hogy a negyedik helyig jutott ez a rövidhírünk. Természetesen ezek után nem tehettünk mást, mi is alászálltunk az alagútba, hogy azok is megtudják, milyen a Duna alatt sétálni, akik - a nagy érdeklődésnek köszönhetően - már nem fértek be a programba.

 

 

 

5. Gyilkos-tó a Bakonyban

 

Szerkesztőségi blogunk, a Hosszúlépés idei legolvasottabb anyaga az ötödik helyig jutott. A népszerűség oka érthető: jó cím, jó nyitókép és persze a bemutatott túra sem utolsó látványosság… Aki nem ismerte volna a bakonyi Hubertlaki-tavat, a cikk elolvasásával pótolhatja - valamelyest - az élményt.

 

 


6. Az egyik legszebb hazai arborétum

 

A Vas megyében található Jeli Arborétum messze földön híres a csodaszép rododendronjairól, amelyek májusban borulnak virágba. Ekkor célszerű felkeresni a helyet, és erre mi is felhívtuk az olvasóink figyelmét, akik a jelek szerint meg is fogadták a tanácsot, legalábbis abból kiindulva, hogy hányan olvasták el a felhívást. Sajnos azt az elképesztő virágillatot nem tudja visszaadni a helyszínen készített videónk, de a látványt és a hely hangulatát igen.

 

 

 

7. A szurdokon túl

 

A kilátók, tanösvények és tavak mellett a szurdokok is az „örök favoritok” közé tartoznak, így titokban azért reméltük, hogy befér a szurdokos összeállításunk valamelyik része a top 10-be. Némileg azért meglepett minket, hogy pont a második részt vitték jobban, pedig tényleg csak egy nap választotta el a két cikket. Igazából mindegy is, a rend kedvéért itt van mind a kettő: 1. rész ---- 2. rész

 

 


8. Az év legviccesebb természetfotója

 

Harmadik éve rendezik meg a The Comedy Wildlife Photography Awards fotópályázatot, amin idén egy magyar fotós, Kércz Tibor hozhatta el az abszolút győztes díjat. Ez már eleve jó hír, az meg különösen, hogy az erről szóló beszámolónk is felküzdötte magát a tíz legolvasottabb anyagunk közé. Cikkünk értékét tovább növelte, hogy Tibort még a díjátadóról történő hazautazása előtt a londoni reptéren sikerült telefonon elérnünk, hogy egy kis interjút készítsünk vele.

 

 

 

9. Kukkolda a magasban

 

Nem szép dolog egy család intim pillanatait kilesni, kivéve, ha erre direkt buzdítják a nagyérdeműt. Így tett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is, amelynek működési területén található egy bekamerázott rétisasfészek. Nem árt tudni, hogy a költési és fiókanevelési időszakban különösen addiktív tevékenység rákattintatni az élő adásra, mi itt a szerkesztőségben például hosszú órákon keresztül figyeltük, ahogy a tenyérnyi fehér tollpihéből hatalmas ragadozó fejlődik.

 


 

 

10. Szilveszteri evezés

 

Van egy hely Magyarországon, ahol még télen is lehet vízitúrázni. A víz kristálytiszta, meleg, tele van apró halakkal, és nem a fővárosi állatkert pálmaházában található. Egy ilyen bevezető után érthető, hogy miért voltak olyan sokan kíváncsiak a hévízi evezésre, amit tényleg melegen ajánlunk mindenkinek, különösen télen.

 

 

 

Cikkajánló