Ezek voltak a legkedveltebb fotós összeállításaink 2018-ban

Idén taroltak a vizes témák, a víz számtalan formája. Hol túl sok volt a hóból, hol túl kevés víz a Dunában. De mutattunk gyönyörű jégformákat a Balatonról, és megnézhettétek a világ legviccesebb természetfotóit is.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
2018. december 24.

Idén taroltak a vizes témák, a víz számtalan formája. Hol túl sok volt a hóból, hol túl kevés víz a Dunában. De mutattunk gyönyörű jégformákat a Balatonról, és megnézhettétek a világ legviccesebb természetfotóit is.

Az idei év legkedveltebb képes anyagában azt nézhettétek meg, hogyan várták a bükkszentkeresztiek a tavaszt. A február végén érkezett intenzív havazás miatt embermagasságú hó lepte el Magyarország legmagasabban fekvő települését. Így az ittlakóknak a kora tavaszi virágok nézegetése helyett hólapátolással teltek napjaik, amit ők egyáltalán nem vettek zokon, hiszen már hozzá vannak szokva ezekhez az extrém időjárási körülményekhez. És hogy miért? Ezt is megtudhatjátok az összeállításból, kattints ide a galériáért!

 


Tavaszváró hólapátolás - Fotó: Polgár Anasztázia

 

A bükkszentkereszti havat hozó ciklonnal erős lehűlés is érkezett, ami a Balatonnál káprázatos jégcsodákat formált, amiről szintén készítettünk egy összeállítást.
 

Jégcsodák a Balaton partján - Fotó: Kovács Ferenc

 

Maradunk a Balatonnál és a jégnél, ugyanis Orbán Péter fotós mindezt fentről, egy drón segítségével örökítette meg. A fagyásnak indult Balatonról készült fotók mellett Péter azt is megmutatta ebben az összeállításunkban, milyen lenne, ha a téli Balaton-felvidék egyszer csak síparadicsommá változna. Kovács Fannival a Káli Éden blog szerzőjével fogták magukat és síléceiket, és felavatták a Balaton-felvidéki ültetvényeket.

 


Fagyásnak indult Balaton Tihany és Szántód között - Fotó: Orbán Péter

 

Balatoni síparadicsom - Fotó: Orbán Péter

 

Ugrunk egy nagyot az évszakok között, és megnézzük, mit okozott az ősszel tomboló szárazság. Az extrém időjárási helyzetet látványban a Duna szintjének rekord alacsony vízállása mutatta a legjobban, amit sokan fotón dokumentáltak is. Két összeállítást is készítettünk erről, amiket ide és ide kattintva nézhetsz meg.

 

A leapadt Duna Bölcskénél - Fotó: Daróczi Csaba


Madarak pihennek a Szobi-révnél kialakult hatalmas homokzátonyon - Fotó: Kaszás Gergő


Idén is megválasztották a világ legviccesebb természetfotóját, a The Comedy Wildlife Photography Awards pályázatára rengeteg megmosolyogtató képet küldtek be a fotósok a vadvilág szereplőiről. Idén az itt látható mókus lett az abszolút győztes, de érdemes megnézni a pályázatról készült összeállításunkat is, mert hasonlóan vicces vagy még viccesebb képekkel van teli, így nem csoda, hogy ti is nagyon kedveltétek.

 


Mary McGowan: Caught in The Act


Vannak a természetfotósok, és vannak a madárfotósok. Na jó, ez így talán túlzás, de az tény, hogy rengeteg olyan természetfotós van a világban, aki kizárólag madarakat fényképez. Külön pályázatot is indítottak nekik, hogy megtalálják a világ legszebb madárfotóját. Idén harmadszor hirdettek győztest, ezúttal ez a gyönyörű flamingós kompozíció nyert, de a pályázatról készült cikkünkben a többi díjnyertes madárfotót is megnézheted.

 


Pedro Jarque Krebs: Black Friyday


A hazai nemzeti parkokat bemutató Varázslatos Magyarország fotópályázat anyagából rendszeresen láthattok összeállításokat oldalunkon, amiket ti is nagyon kedveltek. A természet ezer arca, Eleven természet, Vibráló természet összeállításunk csak ízelítő ezekből. Idén két külön galéria készült a drónnal készült fotóknak, amiket itt és itt nézhetsz meg. Ha pedig az összes válogatásra kíváncsi vagy, akkor kattints ide, és már nézheted is őket.

 


Fotók: Horesnyík Ervin, Kirják József, Hargitai László

 

Apropó! Ha már Varázslatos Magyarország, akkor Daróczi Csaba, hiszen idén már ötödik alkalommal vehette át a nyolc éve indult pályázat fődíját. Csaba 25 éve tartó természetfotós pályafutását idén egy gyönyörű albummal ünnepelte. A Folyók gyermeke képeskönyvben Csaba kedvelt fotós területét a Kiskunságot dolgozta fel. Az album kapcsán készült interjúnkat ide kattintva olvashatod.
 

Daróczi Csaba novemberben megjelent saját kiadású fotóalbumával


A végére hagytunk egy igazán különleges videós anyagot, ami egy a világ legmélyebb tavánál, a Bajkál-tónál készített fotóstúrát mutat be. A 10 napig tartó non-stop fotóstúrán Kaszás Gergő és három társa vett részt, a fantasztikus jégkalandról nem csak rengeteg fotóval, hanem egy izgalmas videóval tértek haza, amit következő cikkünkben nézhettek meg.

 

A szibériai kaland egyik lenyűgöző felvétele - Fotó: Rácz Péter

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyönyörű havas fotók Magyarországról

Kiderült, ki lett az év magyar természetfotósa 2018-ban

Egyedülálló kiállításra készül a híres magyar természetfotós

 

Cikkajánló