Ezeken a helyeken sétálhatsz a lombkoronában

Éppen egy évvel ezelőtt adták át a kaszói lombkorona-tanösvényt, azóta pedig szinte gombamód megszaporodott a hasonló erdei objektumok száma. Ha szereted ebből a rendhagyó perspektívából megcsodálni a természetet, most elmondjuk, hol teheted ezt meg.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Naszradi András
Czakó Balázs
Gyulaj Zrt.
Patkós Stúdió
Súr Község Önkormányzata
Mecsekerdő Zrt.
SEFAG Zrt.
NEFAG Zrt.
Tassy Márk
osmaradvanyok.hu
2018. május 25.

Éppen egy évvel ezelőtt adták át a kaszói lombkorona-tanösvényt, azóta pedig szinte gombamód megszaporodott a hasonló erdei objektumok száma. Ha szereted ebből a rendhagyó perspektívából megcsodálni a természetet, most elmondjuk, hol teheted ezt meg.

A tavalyi „lombkoronatanösvény-bumm” ugyan a már emlegetett, Kaszón található létesítménnyel indult, de nem ez volt az első ilyen hazánkban. Makón, a Maros-parton 2013-ban alakítottak ki egy 190 méter hosszú, lombok között vezető sétányt, amire kilátó és egy hagyma formájú kupola is került. A sétányon információs táblák mutatják be a Maros élővilágát, és a slusszpoén, hogy a kirándulók egy negyven méter hosszú csőcsúszdát is kipróbálhatnak.

 


Három évvel ezelőtt Lengyel-Annafürdőn is építettek egy rövid lombkoronaösvényt, ami fokozatosan emelkedve 9 méteres magasságba, a három szintes Sasfészek-kilátóba vezet. A közelben erdei játszótér is várja a gyerekeket.

 


Az Erzsébet-ligeti tanösvény azért különleges, mert itt a természet földön, vízen, és „levegőben” is megcsodálható. Maga az út több mint egy kilométer hosszú, kilátó itt is akad, ez 15 méteres, a felső szintjén pedig panorámateleszkóppal lehet körbenézni. A bátrak az üveg kilépőről csodálhatják meg az alattuk elterülő tájat. Annyit még fontos megemlíteni, hogy a gyomaendrődi tanösvény nem ingyenes, felnőtteknek jelenleg 550 Ft, gyerekeknek 400 Ft a belépő.

 


Tavaly a lombkorona-tanösvények legnagyobb hazai sztárja vitathatatlanul a májusban átadott kaszói volt, amit nem sokkal a felavatás után mi is bejártunk. Végigjárva a gyerekek interaktív játékok segítségével ismerhetik meg a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát, az erdész és a vadász munkáját, a madár-, a denevér- és a fafajokat, de a legérdekesebb mégis a függőhíd és a „láthatatlan” les, ahonnan a környék vadvilága fedezhető fel. Maga a tanösvény 124 méter hosszan és 9,5 méter magasan vezet, átlagban több mint 110 éves fák lombjai között. Kedvcsinálóként íme, a helyszínen készült videónk.

 

 

Tavaly augusztusban két lombkorona-tanösvényt is avattak, az egyiket a Bakonyban, a másikat pedig a Mecsekben. Az előbbi két dolog miatt is különleges: azért, mert Súron, vagyis azon a településen állították fel, amit egy internetes szavazáson két éve hazánk egy legszebbjének választottak, illetve azért is, mert nem egy erdészet jóvoltából építették, hanem a falu kezdeményezésére. A sétány az Urasági szőlőben található, 80 méter hosszú, 5-6 méter magas, és remek kilátás nyílik róla a Bakony lankáira.

 


A mecseki Sás-völgy lombkoronasétánya szintén 6 méter magas, és itt mintegy 50 méter hosszan barangolhatsz a fák között. Az Erdő Háza elnevezésű szálláshely mellett fogod megtalálni, ahol egyébként még egy odú- és fészektanodát is létrehoztak. Ez persze a kicsik számára lehet érdekes, akik kipróbálhatják, milyen lehet bekuckózni egy cinke- vagy denevérodúba, illetve gólyafészekbe.

 

 


A Deseda-tónál fekvő Kalanderdő nevű élménypark is gazdagodott egy lombok között vezető fasétánnyal tavaly októberben. Körülbelül 20 méter hosszú, 6 méter magas, és egy csúszdát is hozzáépítettek. A park még számos programlehetőséget tartogat: interaktív tanösvények, erdei játszótér és különböző, az érzékszerveket próbára tevő játékok is kipróbálhatók itt, például mezítlábas út.

 


Egy erdei tornapálya, futópályák és egy tanösvény mellett Karcag a helyi parkerdő Erzsébet-ligeti részén a tavalyi év végétől szintén lombkorona-tanösvénnyel csalogatja a természetbe vágyókat. A 40 interaktív állomást felsorakoztató építményen több mint 300 méter hosszan és 6 méter magasan nézhetsz szét a lombok között. A tanösvényhez csúszda szintén tartozik, mellette pedig játszótér és pihenőpadok állnak.

 

 


Pannonhalma áprilisban átadott lombkoronasétánya némileg kilóg a sorból, ide ugyanis nem kell felmászni, így kerekesszékesek is látogathatják. A halat formázó, acélból és fából épült tanösvény a dombról nyúlik be a település fölé, közvetlenül a Boldog Mór-kilátó mellett. 80 méter hosszú, a legmagasabb pontja pedig 14 méteres magasságban van. A pannonhalmi apátságtól nagyjából tíz perc sétával érheted el.

 

 


Ipolytarnócon is április végén adtak át egy megújult lombkorona-tanösvényt, ami új élményelemekkel bővült, megerősítették, és megváltoztatták a nyomvonalát. Ez abban különbözik az eddigiektől, hogy a legfelső szintet csak hevederrel bebiztosítva lehet felfedezni. Itt is van kilátótorony és homokozóban végződő csúszda, lent pedig mesterséges rókalyukat, denevérbarlangot, madárfészket alakítottak ki. 500 Ft-ért látogatható.

 


Kakukktojás, mivel nem hazai építményről van szó, de élmény tekintetében a pálmát a Szlovákiában tavaly szeptemberben átadott „lombkorona fölötti” tanösvény viszi, ami 24 méteres magasságban kanyarog 600 méter hosszan a Bélai-Tátra szélén, Zárnál. 32 méteres kilátójának a tetején bejárható hálót feszítettek ki, úgyhogy aki nem szívbajos, akár onnan is szemügyre veheti az alatta elterülő tájat. Menőnek tűnik a torony belsejében kialakított, 67 méter hosszú csúszda is. Érdekesség, hogy a sétány 1000 köbméter fából épült fel, a deszkáival akár a Zár-Késmárk útvonalat is kirakhatták volna. A közelben bobpálya és játszótér is épült. A tanösvényhez egy két kilométeres gyaloglással vagy felvonóval lehet eljutni, ez utóbbit most éppen újítják, júliustól üzemel majd újra. A belépődíjakért és további praktikus információkért kattints ide.

 

Cikkajánló