Ezerkétszázan küzdenek a Bakonyban

31 ország legjobb tájfutói szeretnék Veszprémből hazavinni a Hungária Kupát.

Szerző:
vehir.hu
DBS
Fotó:
Tutzon
2013. augusztus 17.

31 ország legjobb tájfutói szeretnék Veszprémből hazavinni a Hungária Kupát.

A Hungária kupa a legnagyobb magyar tájfutó verseny, közel fél évszázados múltra tekint vissza. Az első Hungária kupát 1967-ben rendezték Farkasgyepűn és azóta többször is visszatért Veszprém megyébe különböző helyszínekkel.

 

Most a Veszprémi Tájfutó Club és a Postás SE közösen elnyerte a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség pályázatán a 2013. évi nemzetközi Hungária kupa rendezési jogát.

 

A versenyre 2013. augusztus 16-20. között kerül sor, a versenyközpont helyszíne a jutaspusztai katonai bázis lesz. A különféle szálláslehetőségek mellett itt kerül sor esténként a napi eredményhirdetésekre, amelyeket kulturális programok színesítenek.


A verseny programja és helyszínei:

1. nap: Bakony kupa - Bakonybél, Bakony Hotel
2. nap: Eurowest kupa - Bakonybél, Bakony Hotel
3. nap: Transmoduls kupa - Veszprém, Betekints-völgy
4. nap: Tüskés Endre emlékverseny - Veszprém, Jutaspuszta
5. nap: Pepperl&Fuchs Veszprém kupa - Veszprém, Jutaspuszta

A napi futamok mellett délutánonként kísérőversenyeken tehetik próbára a résztvevők tájékozódási képességüket egyéb különleges formákban, mint mobilos tájfutás, mikrosprint, tájkerékpár, éjszakai verseny, Trail-O.

A versenyre négy kontinens harmincegy országából ezerkétszáz versenyző nevezett, olyan távoli országokból is, mint Brazília, Kanada, Ausztrália vagy Japán. Ezzel az utóbbi évek legnépesebb Hungária kupája lesz, egyben a régió egyik legnagyobb tömeget megmozgató sporteseménye.

A felnőtt elit kategóriában a férfiaknál a fiatal pécsi Baumholczer Máté (a tavalyi junior világbajnokság kilencedik helyezettje) legnagyobb ellenfele a szerb Blazo Maksimovics lehet; a nőknél pedig a verseny favoritja a litván Kristina Rybakovaité, aki korábban a felnőtt világbajnokságon ért el 12. helyet, mellette olasz, angol és remélhetőleg magyar versenyzők is eredményesek lehetnek.

Az utánpótlás nemzeti csapatok részére a rendezők külön versenyt írtak ki Tool-Temp Youth Derby néven (itt négy kategóriában - fiú és lány serdülő és ifjúsági - gyűjtenek pontokat a versenyzők, amit az ötödik nap végén összesítenek). Erre a versengésre az osztrák, román, szlovén, ukrán és magyar válogatott nevezett be a legjobbjaival.

A tájfutó családok számára a Hungária kupa nem csak egy verseny, hanem egyben nyaralás is, a napi futamok után délutánonként megismerkednek a környék természeti és történelmi látnivalóival, amihez a rendezőség segítséget is nyújt részükre.

További információk a verseny honlapján olvashatók.

 

Cikkajánló