Ezért menj nemzeti parkba kirándulni - 1. rész

Ha a hazai természeti látnivalók legjavából szeretnél ízelítőt kapni, vedd fel a bakancslistádra az ország nemzeti parkjait. A védett értékek miatt néhány szabályt be kell tartanod, cserébe azonban igazán különleges élményekben lesz részed. Összeállításunkban most öt nemzeti parkot mutatunk be, amely kiváló program lehet akár hosszú hétvégére is a családdal.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
TM archívum
2015. július 3.

Ha a hazai természeti látnivalók legjavából szeretnél ízelítőt kapni, vedd fel a bakancslistádra az ország nemzeti parkjait. A védett értékek miatt néhány szabályt be kell tartanod, cserébe azonban igazán különleges élményekben lesz részed. Összeállításunkban most öt nemzeti parkot mutatunk be, amely kiváló program lehet akár hosszú hétvégére is a családdal.

A nemzeti parkokba tett látogatást érdemes a látogatóközpontokban kezdeni, ahol közelebbről is megismerhetsz a környék természeti és kulturális örökségeivel, és hasznos információkat kaphatsz arról, mit érdemes megnézni az adott nemzeti park törzs-, illetve működési területén.


Ha védett természeti területeket szeretnél felkeresni, tájékozódj előre, melyek látogathatók szabadon, hisz vannak olyanok is, ahová egyáltalán nem vagy csak engedéllyel lehet belépni. Használd a kijelölt turistautakat, tanösvényeket. Fokozottan védett természeti területeken tilos a kijelölt útról letérni.

A nemzeti parkokban számos érdekes programon és speciális túrán is részt vehetsz. Azért érdemes a szakvezetéses túrákon részt venni, mert a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őreinél senki nem tudja jobban, hová is érdemes menni, ha például dürgő túzokokat, virágzó kosborokat vagy vonuló darvakat szeretnénk látni.
 

1. Ameddig a szem ellát… - Hortobágyi Nemzeti Park

 

Fotó: Barbalics Nándor


Hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő védett természeti területen található Közép-Európa egyik legismertebb és legjelentősebb madárélőhelye, a hortobágyi halastavak rendszere. Hazánk egyetlen, halastavi környezetben közlekedő kisvasútja szintén itt szállítja utasait.


A nemzeti parkban az év kitüntetett eseménye a darvak őszi vonulásához kötődik, e madarak egyik legfontosabb pihenőhelye ugyanis éppen itt, a Hortobágyon van. A darvak éjszakázóhelyeikre történő esti behúzása felejthetetlen élmény.

A nemzeti parkban nemcsak gyalogos, de kerékpáros és lovas túrákat is szerveznek, melyeken az élővilág mellett a Hortobágy gazdag néprajzi örökségét is megismerheted. A „Csárdák útja” tematikus túraútvonal a Debrecen és Pest közötti, egykori kereskedelmi úton, a sóúton vezeti végig a látogatókat, három helyszínen bemutatva a Hortobágy környéki csárdák életét. A Hortobágyon a csillagos égbolt szépségét is újra felfedezheted. Aki eddig csak a városi fényárban próbálta meg az éjszakai égboltot kémlelni, talán el sem fogja hinni, hogy ennyi csillag lehet az égen.

A Turista Magazin ajánlja
Hortobágyi Vadaspark
A vadasparkban megismerheted az ősi puszta vadvilágának néhány képviselőjét. Olyan állatokat - vadlovak, pelikánok, keselyűk - láthatsz itt, melyek az ember megjelenése előtt éltek ezen a tájon, de a civilizáció térhódítása miatt kiszorultak innen.

 

2. Futóhomok, mozgó bucka - Kiskunsági Nemzeti Park

 

Fotó: Daróci Csaba

 
Hazánk második nemzeti parkja 1975-ben jött létre a Duna-Tisza közén. A „mozaikos szerkezetű” nemzeti parkhoz változatos, egymástól egészen eltérő tulajdonságokkal bíró területek tartoznak, mint például Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű homokvidéke, a kiskunsági szikes puszták, a szikes tavak, de kiemelhetnénk a madárvilág szempontjából különös jelentőséggel bíró szegedi Fehér-tavat vagy a növényvilágáról ismert ásotthalmi „Csodarétet”.

A Kecskeméten található látogatóközpontban, a Természet Házában a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat, a Duna-Tisza köze jellemző élőhelyeit és a múltbeli mesterségeket bemutató kiállítások láthatók.

A nemzeti park területén számos tanösvény csábít barangolásra. A fülöpházi buckavidéken kialakított 8 kilométeres Garmada tanösvény bemutatja a nemzeti parki terület természeti értékeit, de az ember tájformáló szerepére is rávilágít.

A Turista Magazin ajánlja
Szegedi Fehér-tó
Hazánk egyik legrégibb védett területe dr. Beretzk Péter szegedi orvos kutatásai és javaslata alapján lett országosan védett 1939-ben. A szegedi Fehér-tó egy hajdani szikes tóból kialakított halastórendszer, amely gazdag madárvilágának köszönhetően a madarászok egyik kedvelt úti célja. A 2 km hosszú Sirály tanösvényt végigjárva a szegedi Fehér-tó történetét és madárvilágát ismerheted meg.

3. A hegyek őrzői - Bükki Nemzeti Park

 

Fotó: Bodolai Márton


Az 1977-ben megalakult Bükki Nemzeti Park csaknem az egész Bükk hegységre kiterjed, de az igazgatóság működési területéhez tartozik ezen kívül a Mátra, valamint a hazai parlagisas-állomány egyik fontos élőhelyének számító Hevesi-sík is. Az Észak-Magyarország régió területén több mint félszáz tanösvény segíti a vidék természeti és kultúrtörténeti értékeinek felfedezését. Az ismeretterjesztő útvonalak fele a Bükkben található.

A nemzetipark-igazgatóság honlapján található keresővel (bnpi.hu/tanosveny/) könnyedén kiválaszthatod az úti célodnak és a rendelkezésre álló idődnek megfelelő tanösvényt, de a bükki kulcsosházakkal kapcsolatban is részletes információt találhatsz itt. A Bükki Nemzeti Park területén országos viszonylatban kivételesen sok, látványos ősemberleleteket rejtő barlang található, ahová szakvezetéses túrák is indulnak. A résztvevők megismerkedhetnek elődeink egykori élőhelyeivel, az egyes ősemberkultúrák használati eszközeivel.

A Turista Magazin ajánlja
Medves-fennsík
A Salgótarján közelében fekvő Medves-fennsík a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet része, és Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja, mely a pliocén kori vulkanizmus során alakult ki. A fennsík 625 méteres bazaltkúpján álló Salgó vára a 13. században épült. A várból remek a panoráma; a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, de szép időben még a Magas-Tátra is látható.

4. Kalandok lent és fent - Aggteleki Nemzeti Park

 

Fotó: Gulyás Attila


Az Aggteleki- és a Szlovák-karszton jelenleg 1200 barlang ismert, melyek közül 280 nyílik a magyar állam területéről. Az Aggteleki Nemzeti Park 1985-ben alakult meg, majd 1995-ben az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai az UNESCO-világörökség részei lettek.

A barlangok élővilága különleges - több mint 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfajt írtak le bennük, melyek közül néhány endemikus (bennszülött), azaz csak itt fordul elő. A barlangok mellett a felszín is tartogat értékes látnivalókat, mint az Aggteleki-karszt fennsíkja, a Vörös-tó vagy a keleméri Mohos-tavak, illetve a Szögliget melletti Szádvár. A nemzeti park a hucul lovak tenyésztésének fő hazai bázisa. A több mint 200 egyedből álló ménes, ahogy régen, ma is szabadon járja a hegyvidéki legelőket. A nemzeti parkban számos lovas program is igényelhető - tereplovaglástól a fogatozásig.

A Turista Magazin ajánlja
Barlangtúrák

A hagyományos barlangtúrák mellett igazi kalandtúrára is benevezhetsz, amelynek keretei között a barlangok kiépítetlen szakaszait járhatod be szakavatott vezetők kíséretében. Túrát tehetsz például a Kossuth-barlangban, melynek bejárásához bizony jó kondíció és némi mászókészség is szükséges, hisz vannak olyan szakaszok, ahol kifeszített drótköteleken kell haladni a víz felett.

5. Magyarország nyugati kapujában - Fertő-Hanság Nemzeti Park

 


Fotó: dr. Molnár Zsolt


Mivel a természet nem követi az államhatárokat, ezért előbb a Fertő tó magyar, majd az osztrák oldalán is létrejött egy nemzeti park, mielőtt 1994-ben felavatták a határon átnyúló, közös nemzeti parkot. A Fertő / Neusiedler See kultúrtájat 2001-ben az UNESCO is felvette a világörökségi helyszínek listájára. A Fertő tó Európa legnyugatibb sztyepptava, az állóvizet övező nádas - a maga 178 km²-es kiterjedésével - pedig Európa második legnagyobb, összefüggő nádállománya.

A nemzeti park talán kevésbé ismert része a Hanság. Ha ellátogatunk a Kapuvár mellett fekvő kis településre, Öntésmajorba, a Hanság Élővilága című kiállításon képet kaphatunk az egykori Hany múltjáról és jelenéről. Lászlómajorban pedig, az Esterházyak egykori majorsági központjában, régi magyar háziállatfajtákkal - magyar szürke marhával, házi bivallyal, mangalicával - találkozhatunk.


A Turista Magazin ajánlja
Szállj vízre!
A Fertőt igazán a vízről lehet felfedezni. A „Vízi rence” túraútvonalon tett szakvezetéses kenutúrán a résztvevők bejárják a partról láthatatlan csatornákat, tavacskákat, és feltárul a nádas rejtekében megbúvó élővilág is. A túrára májustól szeptemberig lehet jelentkezni.

Megjelent a Turista Magazin 2013. december - 2014. januári számában.


Kapcsolódó cikkeink:

Őshonos fák a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A buckalakók garmadája
Egyre csillagosabb felettünk az ég
Rejtőzködő színfolt - a foltos szalamandra
Nem csak kócsagoknak - A Kócsagvár erdei iskolai programja

Cikkajánló