Ezt rejti most az erdők mélye

A hosszú hétvége jó lehetőséget nyújt az ébredező természet felfedezésére. Most megtudhatod, milyen virágokban gyönyörködhetsz, ha túrázni készülsz húsvét környékén.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Körmendy Zizi
Vajda Bertalan (Pilisi Parkerdő Zrt.)
Shutterstock
2016. március 25.

A hosszú hétvége jó lehetőséget nyújt az ébredező természet felfedezésére. Most megtudhatod, milyen virágokban gyönyörködhetsz, ha túrázni készülsz húsvét környékén.

Egyre szaporodnak a csivitelő madarak az erdőben, de a tavasz beköszöntét nemcsak az erdei szimfónia, hanem néhány látványosan szép növényfaj felbukkanása is jelzi. Márciusban nyílik először az erdőben például a tavaszi kankalin, a pirosló hunyor, a sáfrány, az odvas keltike, a salátaboglárka, az ibolya, a csillagvirág, a leánykökörcsin, és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörből is ismert barkavirágzatukkal a különböző fűzfajok is.

 

Pirosló hunyor és csillagvirág

 

Vajda Bertalan, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársa ezek közül számos szemkápráztató virágot lencsevégre kapott, a teljes képgalériát ide kattintva lehet megtekinteni. A húsvéti hosszú hétvége jó lehetőséget nyújt a felfedezésükre, amihez itt egy kis segédlet a parkerdőtől.

 


Odvas keltike 

 

A lombfakadás előtt nyíló virágú növények egy része geofiton faj, ami azt jelenti, hogy mire az erdő kizöldül, visszahúzódnak a talajszint alá, és rejtett módon várják a következő tavaszt. Ilyen növény az éledő erdők egyik gyönyörű ékessége, a lilás vagy fehér színű odvas keltike. Csak távolabbról csodáljuk, mivel alkaloidtartalma miatt igen mérgező, a népi gyógyászat, a homeopátia és a gyógyszeripar azonban értékes gyógyító hatású növényként használja. Kedves látvány a sárgán ragyogó salátaboglárka is, amely szerény mérete és megjelenése ellenére kiváló méregtelenítő hatású gyógynövény; csakis értő kezekben, megfelelően elkészítve és adagolva.

 

Salátaboglárka

 

Túrák során kéklő, esetenként fehér vagy rózsaszínű szirmaival örömet okozhat a jácintfélék családjába tartozó csillagvirág. Igazán különleges esztétikai élményt nyújt ibolyakék, nagy virágaival a szép nevű leánykökörcsin is, amely védett, letépni tehát tilos. Eszmei értéke 10 000 Ft. Nem utolsósorban az erdők alján vár bennünket a parfüméria egyik főszereplője, az illatos ibolya.

 

Erdei ibolya

 

Végül nem feledkezhetünk meg a hóvirágról sem. Védettsége óta már egyre ritkábban találkozunk vele nőnapokon, de kertben termesztett változata megfelelő engedélyek birtokában árusítható a piacokon.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A leánykökörcsinre is vigyázni kell

Tavaszi virágzás - első felvonás

Túrák a kockásliliomok nyomában

Cikkajánló