Fagyos képek a Balatonról, jeges történetek a múltból

Az elmúlt napok dermesztően hideg időjárásának köszönhetően elkezdett befagyni a Balaton. Jelenleg csupán a part menti részeken jelent meg a jég, de a következő éjszakákon maradnak a mínuszok, így nagy esély van arra, hogy nagyobb felületen fagyhat be a tó. De ha a teljesen befagyott Balatont szeretnénk látni, vissza kell utaznunk az időben.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2023. február 6.

Az elmúlt napok dermesztően hideg időjárásának köszönhetően elkezdett befagyni a Balaton. Jelenleg csupán a part menti részeken jelent meg a jég, de a következő éjszakákon maradnak a mínuszok, így nagy esély van arra, hogy nagyobb felületen fagyhat be a tó. De ha a teljesen befagyott Balatont szeretnénk látni, vissza kell utaznunk az időben.

Az elmúlt napok igazi teleket idéző hőmérséklete a Balatonon is nyomott hagyott, ahogy azt az Időkép oldalán látható fotókon is láthatjuk. A teljes jégpáncél kialakulására azonban egyelőre várni kell. Ide kattintva valós időben láthatod, Zamárdiban, hogy fest a Balaton.

Legutóbb 2017-ben fagyott be a tó, olyannyira, hogy megtarthatták Európa legnagyobb jégtúrás rendezvényét, amelyen közel nyolcezren keltek át a tó jegén Badacsony és Fonyód között.

A jégpáncél alá bújt Balaton századokkal vagy akár 60-70 évvel ezelőtt is sokkal gyakoribb látvány volt. A jég rendszeres téli közlekedési útvonal is volt, a kövekkel megrakott szekereket, később a teherautókat is simán elbírta.

Amikor a tündérek hárfáznak

„Mikor a beállott Balaton jegére legelőször rásüt a nap, először valami csodálatos zengés támad a jégben: mintha ezer meg ezernyi érchúrok pattognának le egy tündéri hárfáról…” – írja a Balaton jegéről Jókai Az arany ember című regényében. Az író közvetlen közelről szerzett élményeket a téli Balatonról, hisz balatonfüredi házának ablakából gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

A 19. századi kemény teleken a felhalmozódott jeget egészen nyárig használni tudták. A part mentén jégvermek sokaságát alakították ki, ahol a télen kivágott és feldarabolt jégtáblákat tárolták. Jókaiék házában például hűtőszekrény is volt, amely szintén a balatoni jéggel „működött.”

A balatoni jeget még az ötvenes években is használták a halgazdaságok a kifogott halak tárolására, például Siófokon, ahol az alábbi 1954-es filmhíradós anyag is készült.

Tudományos kísérlet a jégen

Cholnoky Jenő földrajztudós a 20 század első éveiben két télen át vett részt báró Eötvös Loránd gravitációs méréseiben, amelynek helyszíne a befagyott Balaton volt. Egészen pontosan az éjszakai Balaton. „Valóságos sarkvidéki élet volt ez, mert mind a két tél nagyon szigorú volt. Azért kellett a műszert először a tó jegén kipróbálni, hogy a földfelszín alatt, de közel levő egyenetlenségek, nagy kövek, üregek stb. ne zavarják a műszer munkáját.”

Eötvös-inga

A már korábban ismert torziós inga igen kis erőkülönbségek mérésére szolgál, ezzel mérte meg 1797–98-ban Henry Cavendish a gravitációs állandót. Eötvös Lorándnak sikerült olyan nagy érzékenységűvé tennie a műszert, hogy az alkalmassá vált például a földfelszín alatti szerkezeti és tömegeloszlási viszonyok kutatására.

A műszert minden éjjel felállították a jégen, és az észlelőnek rendszeresen ellenőriznie kellett azt. Cholnoky egy szántalpakra állított deszkabódéban lakott, ahol ágy, asztal, székek és polc mellett egy petróleumkályha is volt. „Ha ezt este begyújtottuk, akkor nagy meleg volt a sátorban, de csak fenn, úgyhogy a polc tetejére tett szalonna megolvadt. De a polc aljára állított vizeskanna meg befagyott, hisz odakünn –20, néha –25 fokos hideg volt. Az ágyat emelhetőre készítettük. Ha fáztam, akkor egy forgatóval följebb emeltem magamat, ha melegem volt, lejjebb eresztettem.”

Jégvitorlás és fakutya

A befagyott tó persze a téli sportok számára is remek terep volt, az 1930-as évektől kezdve jött divatba a téli Balaton, ahol rendszeresen lehetett hódolni a korcsolyázásnak, fakutyázásnak, siklottak a jégen a jégvitorlások, népszerű volt a curling, a jéghoki, illetve a jéglabda és a síjöring. Ez utóbbi sport kicsit olyan, mint a vízisí, csak víz helyett a jégen művelik, és nem motorcsónak, hanem ló vagy motor húzza a síléceken állót.

1934-ben már külön téli sportvonatot indítottak a Balatonra, ahol változatos programokkal várták a tehetős fővárosiakat, akik a téli sportok kipróbálása mellett részt vehettek például jéghalászaton és szánkós pincetúrán is.

Ebben az 1950-es, a kenesei téli sportfesztiválon készült felvételen a korcsolyázók mellett jégvitorlásokat, jéglabdásokat és lelkes fakutyázókat is láthatunk.

Cikkajánló