Keresés eredménye

Fagyos képek a Balatonról, jeges történetek a múltból

Az elmúlt napok dermesztően hideg időjárásának köszönhetően elkezdett befagyni a Balaton. Jelenleg csupán a part menti részeken jelent meg a jég, de a következő éjszakákon maradnak a mínuszok, így nagy esély van arra, hogy nagyobb felületen fagyhat be a tó. De ha a teljesen befagyott Balatont szeretnénk látni, vissza kell utaznunk az időben.

2023.02.06.

Halál a Balaton jégtábláin

Novemberi lapszámunkban mutattuk be a Szent Mihály-dombon álló kápolnát, amelyet a hagyomány szerint a Balaton jegéről megmenekült halászok építtettek. De vajon mi történhetett odakint? Milyenek voltak a rianások és mi volt az a turolás? És vajon tévedett-e Jókai Az aranyemberben?

2022.11.19.

Azok a régi, füredi nyarak - Séta Balatonfüred reformkori városrészében

„Az ország nyári fővárosa” - így emlegették Balatonfüredet a reformkorban, mert nyaranta, a politikusoktól és a főuraktól kezdve a művészekig, mindenki eljött ide pár hétre. Ki azért, hogy valóban gyógyuljon, ki azért, hogy jól érezze magát, illetve megmutassa, ő ezt is megengedheti magának. Mert Füreden nyaralni valóban sikk volt.

2022.08.03.

Séta Budapest tetején

A XII. kerület a főváros legzöldebb kerülete, amelynek egyik leghangulatosabb része Svábhegy és a vele szomszédos Széchenyihegy. Pazar villákban nincs hiány errefelé, de egy séta során a környék mozgalmas múltjának emlékeit is felfedezhetjük.

2021.12.02.