Farkaskölykök cseperednek a Bükkben

A farkasok jelenléte és szaporodása a Bükkben már nem újdonság a szakemberek szerint, jól elhelyezett kameracsapdáknak köszönhetően pedig most te is láthatod a nyáron született kölyköket.

Szerző:
BNPI
Fotó:
BNPI
2015. szeptember 18.

A farkasok jelenléte és szaporodása a Bükkben már nem újdonság a szakemberek szerint, jól elhelyezett kameracsapdáknak köszönhetően pedig most te is láthatod a nyáron született kölyköket.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén a szakemberek több éve folyamatosan gyűjtik és rögzítik a nagyragadozók észlelésével kapcsolatos információkat. A Természetvédelmi Őrszolgálatnak, a zoológusoknak és lakossági észleléseknek köszönhetően az utóbbi években egyértelművé vált: a farkasok jelenléte állandósult a Bükkben.


Idén egy minimum öt kölyökből álló almot nevelgetnek, amit most felvétel is alátámaszt. A farkascsalád által leggyakrabban használt útvonalakon kameracsapdákat helyeztek ki, ezek segítségével figyelik és dokumentálják az állatok aktivitását.


A területen mozgó alfanőstény időszakos elmaradozása előre jelezte, hogy nagy változás állt be a farkaspár életében. A kölykök etetésével, gondozásával elfoglalt szuka viszonylag kevés alkalommal tette tiszteletét a kihelyezett érzékelők előtt. Állapotának megváltozása (kiszívott emlők, kopott szőrzet, fogyás) júniusban már egyértelműen igazolta, hogy kölykei vannak. Néhány hét múlva, július 11-én már a játszadozó farkaskölykök is megjelentek a szüleik által használt csapákon. Először az e célból kihelyezett kamerák észlelték a kölyköket, majd a következő napokban kirándulók is találkoztak velük.

 


A kis farkasok a nyár folyamán egyre magabiztossá váltak, egyre messzebb merészkednek a biztonságot nyújtó kotoréktól. A fiatal kölykök védelme érdekében a BNPI munkatársai rendszeresen jelen vannak a területen, a nyári hőség idején a közeli pocsolyák vízzel való feltöltésével is segítették farkascsalád életét. Néhány alkalommal az óvatlan fiatal farkasokat is sikerült megpillantaniuk.

 

 

Tévhit
A kameracsapdák által készített képek jól jönnek annak cáfolataként, hogy a nagyragadozók jelenléte már önmagában elüldözi a területen élő vadászható vadfajokat, vagy lehetetlenné teszi azok vadászatát. A vadászható vadfajok a farkas csapáját olykor a ragadozó távozását követő fél órán belül is használják, holott az előttük átváltó ragadozó illatanyagai minden bizonnyal érzékelhetőek számukra.
 
 

Nézz bele a kisfarkasok, a vaddisznók és a szarvasok mindennapjaiba!

 

 

A farkas az Európai Unióban Natura 2000 jelölőfaj, Magyarországon fokozottan védett. Jelenléte az élőhely természetességének fokmérője és egyúttal jelentősen hozzájárul a biodiverzitás helyi növekedéséhez.

 

 

Cikkajánló