Fedezd fel a késő őszi természet szépségeit - hétvégi programajánló

Az ősz legjobb része: a kirándulás az erdőben. Séta az avarszőnyegen, a friss levegőn, üdítő program a testnek és léleknek. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni november harmadik hétvégéjén. 

Szerző:
TM
Fotó:
Lánczi Péter
Gulyás Attila
geopark.hu
2017. november 15.

Az ősz legjobb része: a kirándulás az erdőben. Séta az avarszőnyegen, a friss levegőn, üdítő program a testnek és léleknek. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni november harmadik hétvégéjén. 

1. Letűnt várak kövein a Börzsönyben

 

 

A Börzsöny erdőkkel tarkított hegyeit évezredekkel ezelőtt számos nép használta és lakta. Mára ezeket a területeket és kisebb-nagyobb falvakat benőtte a rengeteg, de a csúcsokon még hajdan büszke sáncfalak dacolnak az idővel. A programon résztvevők szakavatott természetvédelmi őrrel járják be az érintett részeket, és próbáljuk megfejteni, hogy kik, mikor és miért éltek itt. A túra hossza 8 km, időtartama kb. 5-6 óra.

 

Mikor?
2017. november 18. 11.00 - 16.30
Hol?
Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya - Királyrét)
Részletek ide kattintva.

 

2. Naszály-csillagtúra

 

 

A túra érdekessége, hogy útvonala szabadon választható, tetszőleges kiindulási és végponttal teljesíthető. Ami fix, hogy a túra napján 10 és 14 óra között a Naszály csúcsán, a geodéziai mérőtoronynál kell lenni. Akik ezen időpontban fellátogatnak a csúcsra, enni- és innivalót, díjazásként pedig oklevelet és kitűzőt kapnak. Az őszi erdő hangulata csak hab a tortán.

 

Mikor?
2017. november 18. 10.00 - 14.00
Hol?
Cserhát, Naszály
Részletek ide kattintva.

 

3. Iszinik 100

 

 

Az útvonal megegyezik a Kinizsi-százas „klasszikus” útvonalával, viszont fordított irányban halad, azaz a résztvevők ezúttal Szárligettől indulnak, majd Budapest-Békásmegyerre érkeznek. A táv futva is teljesíthető. Emellett lehetőség nyílik rövidebb résztávok teljesítésére is: Iszi (50 km-es túra Szárliget és Mogyorósbánya között), Nik (38 km-es éjszakai túra Dorogtól Csillaghegyig), Csillaghegyi csillagok (15 km-es éjszakai körtúra csillaghegyi indulással).

 

Mikor?
2017. november 18-19.
Hol?
Gerecse, Pilis és Visegrádi-hegység
Részletek ide kattintva.

4. Balatoncsicsói geotúra

 

 

A vezetett túrán a résztvevők megismerkedhetnek a Nivegy-völgy településeinek történetével, és több kilátóponton gyönyörködhetnek a völgy szelíd lankáiban. A Fenyves-tetőn „kövezős játékon” keresztül a triász időszak tengerborításainak és a fiatal bazaltvulkánosságnak a világába pillanthatnak be. A festői szépségű Hamuházi-forrás pedig a mészégetők virágkorát idézi meg. A túra hossza 5 km, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. november 19. 10.00 - 14.00
Hol?
Balatoncsicsó, találkozóhely: Nivegy-völgyi Általános Iskola parkolója, Fő út 1/a
Részletek ide kattintva.

5. Budai sarazó

 

 

Aki kíváncsi a Budai-hegység késő őszi hangulatára, annak érdemes beírnia a túranaptárjába a november 19-i dátumot. A túra végig jelzett turistaútvonalon halad, a rajtnál a 23 és 15 kilométeres távhoz is szöveges itinert kapnak az indulók. A körtúra érinti a Fekete-fejet, a Kecske-hátat, Nagykovácsit, a Muflon-itatót, a Remete-hegyet és a hűvösvölgyi Nagy-rétet is.

 

Mikor?
2017. november 19. 8.00 - 17.00
Hol?
Rajt és cél helyszíne: Szépjuhászné Étterem, Budapest II. kerület
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló