Fehér gólya fehér háttérrel

Szatymazon telel egy gólya – a jelenség nem egyedi, a példány valószínűleg a tollhiánya miatt maradt itthon.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
Fotó:
Puskás József / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. január 25.

Szatymazon telel egy gólya – a jelenség nem egyedi, a példány valószínűleg a tollhiánya miatt maradt itthon.

A szatymazi Székalj területén, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben néhány napja fedezték fel a fehér gólyát. Puskás József természetvédelmi őrkerület-vezető szerint jó kondícióban van, és az enyhe időben táplálékot is talál, ezért nem kell érte aggódni. Úgy látták, a madár nehézkesebben száll fel, mert a bal szárnyán hiányzik néhány elsőrendű toll, de azért jól repül. Valószínűleg mégis ez akadályozta meg abban, hogy a társaival tartson Afrikába.

„Most, hogy havas környezetben sikerült lefotózni, igen érdekes látvány a fehér gólya a fehér tájban. Bár igazából az látszik, nem éppen patyolatfehér példány” – jegyzik meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A fehér gólyák itthoni telelése nem új keletű jelenség, a klímaváltozás is szerepet játszik benne, illetve az, ha a madár valamilyen sérülésből kifolyólag nem kel útra. Attól nem kell tartani, hogy a gólya „megfázna” télen, és nem is a hideg az oka annak, hogy a gólyák melegebb vidékekre vándorolnak, hanem a táplálékmennyiség megcsappanása. Ha telelő gólyát látsz, akkor az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak vagy a természetvédelmi felügyelőségnek érdemes szólnod, ebben a cikkben pedig a gólyaetetés fortélyairól olvashatsz.

Cikkajánló