Felébredtek téli szendergésükből a szarvasi borzok

Már a Körösvölgyi Állatpark borzpárja is megérezte a tavaszt: néhány nappal ezelőtt előbújtak a kotorékukból, és azóta egyre több időt töltenek a szabadban. A március 12-én nyitó parkban te is megismerkedhetsz a kíváncsi természetű állatokkal.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Czifrák Gábor (www.kmnp.hu)
2016. február 28.

Már a Körösvölgyi Állatpark borzpárja is megérezte a tavaszt: néhány nappal ezelőtt előbújtak a kotorékukból, és azóta egyre több időt töltenek a szabadban. A március 12-én nyitó parkban te is megismerkedhetsz a kíváncsi természetű állatokkal.

A borzok - a medvékhez és a mókusokhoz hasonlóan - nem alszanak igazi téli álmot, csak félszendergésben töltik a hideg évszakot. Ilyenkor életfunkcióikat lecsökkentik, s csak időnként ébrednek fel.

 



A természetben élő, többgenerációs borzcsaládok hatalmas kotorékrendszerekben töltik a telet. Egy ilyen járatrendszer akár egy hektárnyi kiterjedésű is lehet, persze a menekülést biztosító, számos be- és kijárattal együtt. A tavaszi ébredéskor a borzok szaporodási időszaka is elkezdődik. A nőstények hozzálátnak a kotorék kitakarításához, a hímek territóriumot foglalnak maguknak.

Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában némileg mások a körülmények, az itt élő két fiatal borz azonban igyekszik utánozni a természetes életkörülményeket. A rácspadozat ellenére tetemes mennyiségű földet termeltek ki, hogy kotorékot építsenek maguknak. Néhány nappal ezelőtt mindketten előbújtak, és azóta egyre több időt töltenek a borzváron kívül. Mivel éjszakai állatokról van szó, így külön érdekesség, hogy az állatparkban napközben is meg lehet figyelni őket. Ráadásul a fiatal testvérpár nagyon kíváncsi természetű, általában a látogatókat is alaposan megszemlélik.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark március 12-én nyitja meg ismét kapuit, és kivételesen a nyitás utáni első hétfőn (március 14-én) is nyitva tart, a későbbiekben pedig hétfő kivételével mindennap várja a látogatókat. 

 

Körösvölgyi Állatpark és Látogatóközpont
Nyitvatartás


Március 12. - június 14.: hétfői napok kivételével a pénztár és a büfé 9.00 - 17.00 óráig üzemel, az állatpark 9.00 - 18.00 között látogatható.


Június 15. - augusztus 31.: a pénztár és a büfé 9.00 - 18.00 óráig üzemel, az állatpark 9.00 - 19.00 között látogatható mindennap.


Szeptember 1. - október 31.: a hétfői napok kivételével a pénztár és a büfé 9.00 - 17.00 óráig üzemel, az állatpark 9.00 - 18.00 között látogatható.

 

Jegyárak

 

Felnőtt (18 év felett): 900 Ft/fő
Gyermek 3-6 éves korig, diák, nyugdíjas: 650 Ft/fő
Családi belépőjegy (2 felnőtt + 2 gyermek 3-18 évig) + 2-nél több gyermek esetén gyermekpótjegy): 2800 Ft/család + 400 Ft/gyermek

 

Még több kedvezmény és további információk ide kattintva.

 
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Csíkos vadmalacok az állatparkban

A vadaspark is kiveszi a részét a kuvikvédelemből

Ilyen korán még sosem kezdtek el vonulni a békák

Megszülettek az első mezei nyulak

Cikkajánló