Felújítás miatt két barlangot bezárnak a Mecsekben

Megkezdődött az Abaligeti-barlang, illetve a Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása. A munkálatok alatt mindkét barlang zárva lesz.

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
ddnp.hu
barlangpecs.hu
2016. december 19.

Megkezdődött az Abaligeti-barlang, illetve a Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása. A munkálatok alatt mindkét barlang zárva lesz.

A KEHOP-4.1.0-15-2016-00005 számú projekt keretein belül korszerűsítik az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang világításrendszerét, a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzetmegerősítési munkákat fognak elvégezni. Az Abaligeti-barlangban a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát és a kőzetek mozgását figyelő monitoringrendszer épül ki - írja weblapján a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 


Abaligeti-barlang


A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátással és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is. A monitoringrendszer kiépítése révén az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól, illetve élővilágáról sokkal több információt kaphatnak a látogatók, mint korábban.

 


Tettyei-mésztufabarlang


A kivitelezési munkák zavartalan elvégzése érdekében az Abaligeti-barlang várhatóan 2017. május közepéig, a Tettyei-mésztufabarlang pedig 2017. március végéig zárva tart. Amennyiben a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangok megnyitása ezen időpont előtt is megtörténhet. Az abaligeti Denevérmúzeum a nyitvatartási rend szerint fogadja a látogatókat.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt hazai múzeum, ahol feltárul a világ

Dél-dunántúli Kéktúra - A Mecsek gerincén

Cikkajánló