Felújították a Dél-Alföld egyik legkülönlegesebb körtemplomát

Megszépült a Csongrád-Csanád megyében található kiszombori rotunda, amely igazi kuriózumnak számít a magyarországi egyházi építészetben.

Szerző:
TM
Fotó:
Rosta Tibor / MTI
2020. október 13.

Megszépült a Csongrád-Csanád megyében található kiszombori rotunda, amely igazi kuriózumnak számít a magyarországi egyházi építészetben.

Marosvári Attila történésznek a templomról írt tanulmánya szerint a legnagyobb valószínűséggel a 12. század második felében emelt rotunda a Dél-Alföld leginkább épségben megmaradt kora középkori építészeti emléke – írja az MTI.

A kívül kör alakú, belül hatkaréjos kialakítású, téglafalazatú kiszombori építmény a hazai román kori építészet egyik kiváló alkotása. A körtemplom boltozatát két vagy három periódusban festett freskók díszítik, a legrégebbiek akár a rotunda építése utáni évtizedekben, a 13. században is készülhettek. Az épületet az elmúlt századokban többször átalakították, 1910-ben pedig összekapcsolták az akkor emelt neoromán katolikus templommal. A rotundát 1980 és 1983 között – az eredeti állapotot helyreállítva – leválasztották a templomról, de felújítása a kor előrehaladtával újból szükségessé vált.

A kormányzati forrásból elvégzett rekonstrukció során megújult a körtemplom homlokzata, és injektálásos módszerrel szigetelték a falakat. Kicserélték a bádogos szerkezeteket, a tetőre hófogókat helyeztek, lefolyócsatornát alakítottak ki, és megépült a csapadékvíz szikkasztórendszere. A rotunda új díszkivilágítást kapott, és környékét térkővel burkolták le.

Forrás: MTI


Cikkajánló