Felújították Nyíregyháza szimbolikus épületét

A kultúra és a művészet színtere lesz a rendbe hozott Bencs-villa, ahol történelmi kávézót, kiállítótereket és rendezvényhelyszínt alakítottak ki.

Szerző:
szon.hu
Fotó:
MTI / Balázs Attila
2018. augusztus 31.

A kultúra és a művészet színtere lesz a rendbe hozott Bencs-villa, ahol történelmi kávézót, kiállítótereket és rendezvényhelyszínt alakítottak ki.

A Sóstói úti impozáns villa külső megjelenésében megőrizte az eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök váltakoznak az új igényeket kielégítő korszerű anyagokkal, technikákkal - olvasható a szon.hu-n. Az épületben tartanak majd irodalmi és zenés esteket, időszaki kiállításokat, kamaraszínházi előadásokat. A földszinten rendezvényterem és történelmi kávéház kapott helyet, az emeleten egy korabeli bútorokkal berendezett dolgozószobát, egy szalont, egy női szobát és egy könyvtárt lehet megtekinteni. A padlástér alkotóműhelynek ad otthont. A villát a jövőben a Móricz Zsigmond Színház üzemeltetheti.

 


A beruházást 287 millió forintból valósította meg a város önkormányzata. A városvezetés 2013-ban döntötte el, hogy nem hagyja leromlani a műemléképületeket, ezeket sorra hozzák rendbe, már harminc felújításon vannak túl. Az épületek főként a 19. század utolsó és a 20. század első harmadából származnak.

 


A Bencs-villát 1927-ben építtette Bencs Kálmán polgármester, aki a modern városok sorába emelte Nyíregyházát. A II. világháború után tüdőszanatórium, ezt követően óvoda, majd tanszálló és vendégház volt.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jövő nyártól új köntösben a sümegi palota

A nádasdladányi főúri palota sem marad ki a kastélyszépítésből

Idén kész, jövőre látogatható a Csillag erőd

Még szebb lesz a dégi Festetics-kastély

Cikkajánló