Fokozatosan újraindul az élet a nemzeti parkokban

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan a hazai nemzetipark-igazgatóságok egy része is fokozatosan újra megnyitja látogatóhelyeit, és van ahol már a hétvégén vezetett túrák is lesznek.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 8.

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan a hazai nemzetipark-igazgatóságok egy része is fokozatosan újra megnyitja látogatóhelyeit, és van ahol már a hétvégén vezetett túrák is lesznek.

A programokon való részvételre, a bemutatóhelyek látogatására csak az előírt védelmi intézkedések betartása mellett van lehetőség. Figyeljünk arra, hogy a másik embertől - a közös háztartásban élők kivételével - lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartsunk, kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselése, és a 65. életévét betöltött személyek, a saját érdekükben a túrákon, programokon nem vehetnek részt, a látogatóhelyeket ők egyelőre nem látogathatják.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A nemrég életbelépő enyhítések következtében az igazgatóság a Pest megyén kívüli szabadtéri szakvezetéses túrák egy részét megtartja. Ezen a hétvégén az esztergomi Strázsa-hegyen kínálnak programokat.

Május 9-én és 10-én, illetve 16-án és 17-én Bunkertúrák és Orchidea túrák lesznek a Strázsa –hegyen.

Május 16-án az Ürgészünk a Gerecse hegylábi löszlegelőjén elnevezésű programra várják a látogatókat.

A fenti időpontokon kívül csoportok részére más időpontokra is rendelhető szakvezetéses túra az alábbi helyszíneken:

Dinnyési Fertő - Madárdal tanösvény
( Fenyvesi László, fenyvesil@dinpi.hu, 06 30 663 4630)

Esztergom, Strázsa-hegy
( Németh Szilvia, nemethsz@dinpi.hu, 06 30 663 4614)

A védelmi intézkedésesek miatt a programokon csak az előírt védelmi intézkedések betartása mellett lehet részt venni, és előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges. További fontos információk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Az igazgatóság saját vagyonkezelésében lévő szabadtéri kiállítóhelyein, játszóterein, a gyalogosan bejárható túraútvonalak és tanösvények esetében a korábban elrendelt korlátozásokat feloldották, így azok szabadon látogathatók. Az igazgatóság látogatóközpontjai, zárt térben lévő bemutatóhelyei, barlangtúrái, a jósvafői hucul lovasudvar azonban továbbra sem látogathatók.

További információk az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három bemutatóhelye is kinyit május 8-tól.Újra látogatható a Milleniumi Kilátó, a Szalajka-völgyi Információs Ház és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont. Mindhárom bemutatóhely péntek, szombat, vasárnapi napon tart nyitva.

Természetesen ezeken a helyeken is érvényben vannak a védelmi előírások, és az egyes látogatóhelyeken meghatározták azt is, egyszerre hány ember tartózkodhat ott. Az Ipolytarnóc geológiai tanösvény túráján egyszerre csak 25 fő vehet részt, a Lombkorona tanösvényt pedig egyszerre csak 1 ember használhatja. A Szalajka-völgy Információs Házban egyszerre maximum 4 fő, a Millenniumi Kilátóban egyszerre maximum 20 fő látogató tartózkodhat.

További részletek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Május 7-től újra látogatható az Őrségi Népi Műemlékegyüttes is, amelynek látogatása szintén az előírt védelmi rendelkezések betartásával lehetséges. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei és a Tourinform Őrség egyelőre továbbra sem látogathatók.

További információk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és más turisztikai szolgáltatók ismét fogadják a látogatókat bizonyos kültéri kiállítóhelyeken, szabadtéri bemutató tereken és az állatparkokban, például a Hortobágyi Madárparkban és a Pusztai Állatparkban. A legtöbb helyen kedvezményes áron lehet belépőjegyet váltani. A látogatható, illetve a még zárva tartó létesítmények teljes listáját a nemzetipark-igazgatóság honlapján lehet megtalálni.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság újból megnyíló létesítményeibe - a szükséges óvintézkedések betartása mellett -, kedvezményes árakkal várják az egyéni turistákat és a családokat.

A pécsi Pintér-kert Arborétum szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-18.00 óráig tart nyitva, a Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont május 11-től munkanapokon 8.00-16.00 óráig várja a látogatókat a szabadtéri területekre, az állattartó telepre és a tanösvényre. A Mohácsi Nemzeti Emlékhely május 8-tól naponta 9.00-18.00 óráig tart nyitva, kizárólag a szabadtéri terület látogatható, a kiállítás zárva tart, a Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont május 9-től részlegesen tart nyitva, itt is csak a szabadtéri terület látogatható, a kiállítás nem.

További részletek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság oldalán találhatók.

Cikkajánló