Furcsa alakokat vehet fel az egyik legkeményebb farontó

Hol találkozhatunk vele, és mit lehet róla tudni, azon kívül, hogy rozsdabarna színű, nagyra növő és tapló.

Szerző:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 4.

Hol találkozhatunk vele, és mit lehet róla tudni, azon kívül, hogy rozsdabarna színű, nagyra növő és tapló.

A taplógombák erdei fák törzsén, korhadó fatörzseken, gyümölcsfákon, fatuskókon jelennek meg. E farontó gombafajt általában kemény, fás állagáról ismerhetjük fel. A vastag tapló (Fomitiporia robusta) azonban keménységben még túl is tesz a legtöbb taplófajon, mivel termőtestei olyan erősen rögzülnek a faanyaghoz, hogy puszta kézzel szinte lehetetlen lefejteni.

Több év alatt akár 30–40 cm átmérőjűre is megnőhetnek, tömegük a 10 kilogrammot is elérheti. Ráadásul gyakran több termőtest összenőhet.

Fiatalon gumószerű, majd később pataalakú lesz, de idővel, ahogy növekszik, furcsa alakokat is felvehet.

Kifejletten felületét körkörös barázdák tagolják, széle tompa, lekerekített. Hazánkban nem gyakori, de az Aggteleki Nemzeti Parkban és a Zemplénben sokfelé előfordul. Rozsdabarna alsó részéről (trámájáról) könnyen felismerhető – olvasható az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

Ez a szívós és makacsan ragaszkodó taplófaj megtámadja a legyengült, sebzett fákat – ilyenkor évekig élősködhet, amíg a fa elpusztul –, de elhalt faanyagon, tuskókon, talajon fekvő fatörzseken is előfordul. Leggyakrabban tölgyeken jelenik meg, ritkán azonban gyertyánon, gesztenyén és akácon is terem.

Egész évben találkozhatunk vele. Se szaga, se íze, éppen ezért étkezési értéke nincs, de nem is ehető.

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Cikkajánló