Gát épül a Dráva élőhelyeinek megmentésére

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett nemzetközi projekt a 15 km hosszú Dráva holtág és a körülötte lévő ligeterdők védelmére jött létre. 

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
Gruber Tamás
olddrava.com
2018. december 1.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett nemzetközi projekt a 15 km hosszú Dráva holtág és a körülötte lévő ligeterdők védelmére jött létre. 

Mivel a barcsi Ó-Dráva holtágat hosszában vágja ketté a magyar-horvát államhatár, ezért elengedhetetlenül szükség volt arra, hogy a túloldali, horvát természetvédelmi szervek is részt vegyenek a LIFE pályázatban - írja a nemzetipark-igazgatóság a weblapján.

 

 

A ritkaságnak számító holtágban a legfőbb gondot a nyár végi csapadékszegény időjárás miatt kialakult túl alacsony vízszint okozta, amely a ligeterdőket is jelentősen veszélyeztette. A probléma kezelésére ezért egy úgynevezett vízvisszatartó műtárgyat, egy küszöböt építenek a holtág kifolyó csatornájára, a Fekete-árokra.

 

A tervezésben mindkét ország szakemberei közösen vettek részt, a kivitelezés pedig 2018 őszén el is kezdődött. Ennek során magyar oldalról indulva egy alacsony, kiemelt út épül, aminek a végén, már horvát oldalon, megépül a vízvisszatartó műtárgy is. A jövőben az építmény mellé egy csatornát is fognak építeni, ami megfelelő vízhozam esetén akár hallépcsőként is funkcionálhat: a halak a Dráva főága és a holtág között közlekedhetnek.

 

 

A munkákat késő ősszel és télen végzik, hogy ezzel is minimálisra csökkentsék az építkezés természetre gyakorolt káros hatását. A száraz októberben jól haladtak, de a mostani csapadékos idő megnehezíti a munkát. Jelenleg elkészültek a kiemelt úttal, illetve időszakosan elterelték a Fekete-árok vizét. A tervek szerint az építkezést 2019. március 15-ig fejezik be. A projektről bővebb információt itt olvashatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Csodák nyomában a Dráva és a Mura találkozásánál

Korszerű turistaszállás épül az Ormánságban 

Cikkajánló