Gólyáink vándorúton

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, így pontosan nyomon követhetjük gólyáink vonulási útvonalát.

Szerző:
MTI
Fotó:
shutterstock.com
2014. augusztus 21.

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, így pontosan nyomon követhetjük gólyáink vonulási útvonalát.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora elmondta: már 14 fehér gólya kapott GSM-alapú jeladót. Az MME szakemberei idén két projekt, a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című magyar-szlovák program és az „Északi gólyahír” projekt részeként is jelöltek meg madarakat.


„A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sőt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfőn délelőtt” - mondta Papp Ferenc. Hozzátette: az Ipolyvecén megjelölt Veca, aki a községről kapta a nevét, már Bulgáriában, Tarnovo környékén jár, ugyanis idén nem volt sikeres a költése, így az elsők között indult útnak. Pár nappal később kezdte meg a vonulást, de már ugyancsak Bulgáriában van a Dejtár községből származó, Dalma nevű fehér gólya.


A Szécsényben megjelölt, Hófogó nevű fiatal madár onnan kapta a nevét, hogy egy szerencsétlen landolás után a fészke melletti ház tetején a hófogórácsok közé szorult, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani. Mostanra Románia déli részéig jutott, és jelenleg az Olt folyó torkolata közelében tartózkodik. Erre a területre megérkezett már Nógrád is, annak a Ménes nevű fehér gólyának a testvére, melyet tavaly ősszel Egyiptomban kémnek véltek, majd szabadon engedése után elpusztítottak.

 

 

A jeladók napelemes energiaforrásukkal éveken át működőképesek


Néhány madár azonban még nem kezdte meg a vándorútját, köztük Január, aki tavaly az enyhe télnek köszönhetően itthon maradt. Nevét arról a hónapról kapta, amelyben jeladóval látták el. Január ez évben három fiókát nevelt fel a párjával. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy el akarna indulni a többiekkel - jegyezte meg Papp Ferenc. Hozzáfűzte: egy jeladóval ellátott fehér gólya áramütés miatt elpusztult, egyet pedig legyengülve találtak meg a Jászságban, ő már egészen biztos, hogy nem tud elvonulni.


Zagyva, aki Ménes mellett a legismertebb magyar jeladós gólya, június óta nem szolgáltatott adatot, utolsó ismert tartózkodási helye az egyiptomi Port-Szaíd környéke volt. „Feltételezhető, hogy a jeladó hibásodott meg, és reméljük, Zagyva jövőre hazatér. Az egészen biztos, hogy idén sem érkezett meg Közép-Európába” - mondta Papp Ferenc. A 2012 augusztusában a Nógrád megyei Nemti község határában befogott és megjelölt Zagyva jeladója 11 603 GSM-koordinátával szolgált. Ezek alapján tudják az MME szakemberei, hogy a madár élete első telét Törökország földközi-tengeri partvidékén, a másodikat Tanzánia déli részén töltötte. A fehér gólyák vonulási útvonalának egy korábban ismeretlen kitérőjéről is neki köszönhetően tudnak, ugyanis kétszer felkereste Csád déli részét, a Száhel-övezetet.

 

A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala az interneten is követhető

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Picur, az árva gólya nyomában

Gólya Road Show 2014.

Zagyva Afrikában maradt

 

Cikkajánló