Különleges gombafajok bukkantak fel a Hortobágyon

Az idei ősz különösen gazdag gombákban, és ez még az Alföldre is igaz. Sok olyan fajjal is lehet találkozni, amelyek csak nagyon ritkán jelennek itt meg.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gilányi Gábor / Hortobágyi Nemzeti Park
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2022. október 26.

Az idei ősz különösen gazdag gombákban, és ez még az Alföldre is igaz. Sok olyan fajjal is lehet találkozni, amelyek csak nagyon ritkán jelennek itt meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Természetmegőrzési Osztály munkatársai idén is feltérképezték a gombahelyzetet a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben. Nemcsak azokat a területeket nézték meg, ahol az előző években sok gombát találtak; olyan helyekről is kerültek elő gombák, ahonnan ezidáig még nem volt erre példa.

Ahogy a mérges gombákról szóló cikkünkben már kifejtettük, a növények és a gombák közötti szimbiotikus gyökérkapcsolat (mikorrhiza) miatt utóbbiak nagyon fontos szerepet töltenek be az erdei ökoszisztémában. Emellett az erdők természetességének fontos indikátorai – fogalmazza meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. Éppen ezért mérték fel a védett és veszélyeztetett gombafajok állományát, illetve ellenőrizték a gombagyűjtést a védett területeken, ahol ehhez hatósági engedély szükséges.

Számos ritkaságot találtak,

élő tölgyek alatt például gyökeres álpereszkéket, amelyeket nem lenne szabad gyűjteni, mert védettek, és az idős tölgyesek fogyatkozása is veszélyezteti őket.

A süngomba olyan helyeken jelenik meg, ahol sok a holt fa, de ott is csak ritkán, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Tűzpiros csengettyűgombák és óriás bokrosgombák is előkerültek. Ezek nem védettek, de nagyon kevés van belőlük. A pálcikaként felfelé meredő kákagomba nem is hasonlít hétköznapi értelemben vett gombára. Szintén ritka faj, de most a tájegység több erdejében rábukkantak.

„A nyírségi erdők felmérésekor több olyan faj is szem elé került, amelyek alapvetően hegyvidéki elterjedésűek, így az alföldi előfordulásuk igazi kuriózum. Ilyen például a sötét trombitagomba és a holt fákon megjelenő közönséges petrezselyemgomba” – emeli ki a nemzetipark-igazgatóság.

Cikkajánló