Gyermekbarát látványelem – Deseda-kilátó

Az egyedi kialakítású, dizájnos fémelemekkel feldobott, 2014-ben épült Deseda-kilátót, azzal a céllal emelték, hogy az odalátogatók a toronyból letekintve elmerülhessenek a Deseda-tó és a körülötte lévő erdők látványának szépségeiben.

2020. július 31.

Az egyedi kialakítású, dizájnos fémelemekkel feldobott, 2014-ben épült Deseda-kilátót, azzal a céllal emelték, hogy az odalátogatók a toronyból letekintve elmerülhessenek a Deseda-tó és a körülötte lévő erdők látványának szépségeiben.

Hazánk leghosszabb mesterséges tava Somogy megye székhelyétől északra található.

A Kaposba torkolló Deseda patak felduzzasztásával 1974-ben létrehozott, mintegy 8 km hosszan elnyúló, 26 km-nyi partszakasszal keretezett állóvíz – táplálója előtt tisztelegve – szintén a Deseda nevet viseli, és nemcsak a horgászok, hanem a kerékpárosok és a sétapártiak körében is igen népszerű.

Az elmúlt években Kaposvár önkormányzata, valamint a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre a tó környezetében. Természetismereti látogatóközpont, bringaút, madármegfigyelő torony, csónak- és hajókikötő, 14 km-es ökoturisztikai gyalogút, kalanderdő, lombkoronasétány és kilátó is létesült. Mi ez utóbbit céloztuk meg, amikor Dél-Külső-Somogy nyugati szegletében autóztunk a Dráva menti Vízvár felé tartva.

Nem volt nehéz megtalálni a panorámapontot, hiszen a népszerű navigációs applikációk mindegyike elsőre kidobja, ha beírjuk a nevét.

A dizájnos fémelemekkel feldobott, illetve stabilizált, visszafogott színezetű, faszerkezetű kilátót 2014-ben emelték azzal a céllal, hogy a magasból gyönyörködhessenek a Desedában és a tavat övező erdőben az ide ellátogatók.

A háromemeletes, háromszög alaprajzú, modern vonalvezetésű objektum be is tölti ezt a funkcióját. Környezetét gyermekbarátra formálták: a már első ránézésre is EU-konformnak tűnő játszótér fából készült, valóban látványos attrakcióival, minimászófalával és mosolygós, kis domborulatokként megjelenő halacskákat mintázó, puha járófelületű „mókaszőnyegével” hódít a kisebbek köreiben. A repertoárt padok és egy korszerű esőbeállóként is felfogható házikószerűség együttese teszi teljessé. Az impozáns kilátó egész évben szabadon látogatható, parkolni pedig a közvetlen közelében lehet.

A cikk a Turista Magazin 2019. júniusi számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Cikkajánló