Gyermekláncfű, a gyógyító gyom

Pitypang, pongyola pitypang, kákics, barátfej - leggyakrabban így nevezik a hazánk területén szinte mindenfelé előforduló, rendszerint tömegesen megjelenő, lágy szárú, tőrózsás évelőt. Kozmopolita flóraelem, amelyre sokan (tegyük hozzá: nem is alaptalanul) csak gyomként tekintenek, pedig a népi gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza a gyermekláncfüvet.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Shutterstock
2015. szeptember 18.

Pitypang, pongyola pitypang, kákics, barátfej - leggyakrabban így nevezik a hazánk területén szinte mindenfelé előforduló, rendszerint tömegesen megjelenő, lágy szárú, tőrózsás évelőt. Kozmopolita flóraelem, amelyre sokan (tegyük hozzá: nem is alaptalanul) csak gyomként tekintenek, pedig a népi gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza a gyermekláncfüvet.

Az őszirózsafélék [Asteraceae (Compositae)] családjának nyelvesvirágúak [Cichorioideae (Liguliflorae)] alcsaládjába tartozó gyermekláncfű (Taraxacum officinale agg.) elsősorban bolygatott területeken, réteken, legelőkön, parkokban, kertekben és utak mentén nő.

Főgyökere függőleges gyöktörzsben (rizóma) folytatódik, amely hengeres, akár 20 cm hosszúra is kifejlődő, lefelé keskenyedő. Tőrózsában álló levelei 15-25 cm hosszúak, lándzsa alakúak vagy lándzsás tojásdadok, kacúrosak. A levélrózsából kiemelkedő, gyakran akár 40 cm-esre is megnyúló, csöves szerkezetű tőkocsányon egyetlen nagy fészekvirágzat helye zkedik el. A fészekpikkelyek által körbevett, 3-7 cm átmérőjű, világossárga fészek parányi nyelves virágok sokaságából tevődik össze. Érett kaszatterméseit - amelyek a csúcsukon terjesztést szolgáló repítőszőrök alkotta bóbitát viselnek - a szél terjeszti.

 


Áprilisban és májusban virágzik. A gyermekláncfű gyökere, levelei, illetve föld feletti, virágos hajtásai egyaránt gyógyhatásúak. A levelek nagy mennyiségű vitamint (A-, B- és C-vitamin) és nyomelemet tartalmaznak. Friss, fiatal leveleiből virágzás előtt (májusig) ízletes, rendkívül egészséges saláta készíthető. Szárított gyökerének őrleményéből kávépótló készítményt állítanak elő. A gyermekláncfű teája epe- és vizelethajtó hatású. Drogjai reumatikus panaszok gyógyításában és a cukorbetegség terápiás kezelésében is hatékonynak bizonyultak. A pongyola pitypang gyökerét általában ősszel és/vagy tavasszal, míg levelét tavasztól szeptemberig gyűjtik.

Egy kis rendszertan

A Taraxacum nemzetség fajainak - amelyekből Európában több mint ötszázat írtak le - többségére az apomiktikus (megtermékenyítés nélküli, vagyis nem szexuális úton zajló) szaporodás jellemző. A pongyola pitypang tudományos nevének (Taraxacum officinale agg.) utolsó tagja a species aggregata, azaz a gyűjtőfaj latin rövidítése. Gyűjtőfajnak az egymással közeli rokonságban álló, a fajképződéses szétválás kezdeti fázisában lévő rendszertani alakok összességét nevezzük. Az ún. kisfajok olyan rendszertani egységek, amelyek a gyűjtőfajok alá vannak besorolva, de az alfajoknál magasabb szinten állnak. A Taraxacum kisfajok határozása, egymástól való elkülönítése gyakran még a szakembereket is próbára teszi.

Tudtad-e?
A köznyelvben a drog szinte kizárólag a kábítószerekre használatos kifejezés. Fontos azonban tudni, hogy a hatóanyagot tartalmazó, rendszerint csak szárítással tartósított növényi részeket, illetve a növényi nyersanyagból előállított termékeket (pl. illóolaj, balzsam stb.) is drognak, egészen pontosan növényi drognak nevezi a szaknyelv. Gyógyszer- és drogismerettel a farmakognózia tudománya foglalkozik.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013 májusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar unikum - a pilisi len

Buglyos szegfű, a sallangszirmú láprétlakó

Mesebeli és mérges, a légyölő galóca

 

Cikkajánló