GYÓGYÍTÓ ÖRÖKZÖLD - A KAKUKKFŰ

Az orvostudomány a mai napig elismerően szól a légúti megbetegedések hatékony gyógyítójáról, az ókori görögök és egyiptomiak által is rendszeresen alkalmazott fűszer - és gyógynövényről, a kakukkfűről.

 

2012. november 7.

Az orvostudomány a mai napig elismerően szól a légúti megbetegedések hatékony gyógyítójáról, az ókori görögök és egyiptomiak által is rendszeresen alkalmazott fűszer - és gyógynövényről, a kakukkfűről.

 

írta és képek: Lehmann Katalin


 

Milyen megbetegedésekre és hogyan alkalmazhatjuk ezt az egykoron harctéri fertőtlenítőszer néven is emlegetett gyógyhatású füvet?

 

Már az ókori Egyiptomban is ismeretes volt a főleg balzsamozásra, de gyógynövényként is alkalmazott balzsamfű néven is illetett kerti kakukkfű. Jótékony hatása a karvakol nevű hatóanyagának is köszönhető, mely egyaránt hatékonyan pusztítja a baktériumokat- és vírusokat.


Immunerősítő szerepe jól alkalmazható a mindennapok során, de főként az ősz beköszöntével, mikor a szervezet veszít vitamin és ásványi anyag készletéből.


A száraz köhögés okozta panaszokra eredményes javulást hozhat a sziklakertekben is nevelhető, apró, lilás virágzatú talajtakarónak is kiváló kakukkfű.

 


Kiválóan alkalmazható a hasmenés okozta panaszok és bélférgek ellen, emellett eredményes antibiotikum. Már a megfázás kezdeti szakaszában alapja lehet ülőfürdőnek, melynek során a pórusokon és a felső légutakon keresztül, így a tüdőbe jutva fejti ki jótékony és egyben gyógyító hatását. A gyors javulásban segíthet a kakukkfüves inhalálás.


A mielőbbi javulás érdekében fontos, hogy a teát már a tünetek megjelenésével egy időben kezdjük el fogyasztani, de azt fontos figyelemben tartani, hogy terhes nők és szoptató anyák, valamint pajzsmirigy problémákban szenvedők ne fogyasszák a gyógyteát, illetve a tea rendszeres fogyasztása következtében kialakult mellékhatások esetén (leggyakrabban fejfájás, szédülés), hagyjunk fel a tea rendszeres alkalmazásával, szükség esetén forduljunk orvoshoz!


Gyógyhatása mellett az igen jellegzetes aromája miatt méltán kedvelt fűszernövényként tartják számon. Különféle húsételek ízletes fűszere lehet a kakukkfű.

 

 

 

A tea elkészítése
Egy csésze forró (már nem forrásban lévő) vízben áztassuk be a 2 teáskanál kakukkfüvet, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezt követően leszűrjük, majd lassan kortyolgatva a tea gőzét is belélegezve fogyasszuk a gyógyteát.

 

   

 

A gyógynövényekből nyert gyógyító hatású teák fogyasztása során fontos, hogy higgyünk ezen természetes gyógyítók jótékony hatásában!

 

Cikkajánló