Gyógytea titkok

Szinte mindegyik hazai Wellness szállodában ízletesebbnél ízletesebb teákat, gyógyteákat kóstolhatunk. De vajon tudjuk-e, hogy mitől gyógytea a gyógytea és milyen hatást gyakorol szervezetünkre?

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
pazavi
Алексей Пастушенков
Tere Pena
2013. december 14.

Szinte mindegyik hazai Wellness szállodában ízletesebbnél ízletesebb teákat, gyógyteákat kóstolhatunk. De vajon tudjuk-e, hogy mitől gyógytea a gyógytea és milyen hatást gyakorol szervezetünkre?

Mitől is gyógytea a gyógytea?
 

A gyógynövények és a gyógyteák fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében, valamint a betegségek megelőzésében és kezelésében. A természetben fellelhető gyógynövények rendkívül gazdagok hatóanyagokban. Mindegyiket más-más hatóanyagforrás jellemzi, amelyeket az ember tapasztalata és tudása alapján ősidők óta igyekszik kiaknázni. Például léteznek olyan gyógyteák (citromfű, csipkebogyótea, borsmenta), amelyeket sokan napi üdítő- és frissítőfolyadékként isznak, ezzel megkímélve magukat a magas cukor-, vagy szénsavtartalmú italok fogyasztásától.


A gyógynövényekből készült teák ma már nem csak a gyógyszertárakban kaphatók, hanem az egészségközpontoktól a gyógyfürdőkig számos helyen elérhetők és fogyaszthatók. A gyógynövény alapú teakeverékek rendkívül hasznosak, mert hatóanyagaik révén segítenek megteremteni a napszaknak megfelelő kiegyensúlyozott lelki- és fizikai állapotot. (Este pl. egy csésze borsmenta tea csodákra képes).
 

 

Milyen gyógyteát fogyasszunk?

A különféle gyógyteák élettani hatásait vizsgálatokkal támasztják alá. Természetesen ezen hatások intenzitásukat tekintve, egyénenként változnak. Ezért ajánlatos a tájékoztatót mindig figyelmesen elolvasni, és a tanácsokat betartani a teakészítés során. Hiszen vannak olyan személyek, akiknél allergia alakulhat ki a gyógynövényekkel szemben. Csakis jó minőségű, biztonságos helyről származó teát fogyasszunk.


A gyógyteák fogyasztásának időpontja és gyakorisága hatásmechanizmusuk alapján változik: a hashajtó és nyugtató teákat este, lefekvés előtt érdemes fogyasztani, míg az epebántalmak esetén ajánlott teákat étkezés előtt, illetve után. De a köhögés és a megfázás elleni főzeteket naponta akár többször is ihatjuk.

 

 

Tipp
Reggel készítsük üdítő, frissítő teát, és azt fogyasszuk napközben.

 

 

 

 

 

 

„Egy csésze tea felfrissíti a testet, kettő pedig a szellemet”

Kínai mondás
 

Cikkajánló