Hírek

Gyógyulófélben lévő tájsebek az áprilisi Turista Magazinban

Bár nem tudjuk, meddig tart ez az önkéntes otthoni száműzetés az új típusú koronavírus-járvány miatt, de a Turista Magazin a legfrissebb lapszámával már a „karanténvilág” utáni időszakra gondol, és jó pár olyan helyszínt megmutat, amelyeket a négy fal között a kanapéról is lehet csodálni, és ahová a járvány lecsengése után érdemes lesz majd ellátogatni.

Szerző:
TM
2020. március 27.

Bár nem tudjuk, meddig tart ez az önkéntes otthoni száműzetés az új típusú koronavírus-járvány miatt, de a Turista Magazin a legfrissebb lapszámával már a „karanténvilág” utáni időszakra gondol, és jó pár olyan helyszínt megmutat, amelyeket a négy fal között a kanapéról is lehet csodálni, és ahová a járvány lecsengése után érdemes lesz majd ellátogatni.

Nagyon fordult velünk a világ a koronavírus-járvány miatt. Kijárási korlátozás van, és visszavonultunk otthonaikba. A hírek, az események az interneten és a tévén keresztül érkeznek. A külvilág jócskán beszűkül annak, aki több hete már a négy fal között dekkol. Van home office, olvasás, filmnézés, szobaedzés, max. kutyasétáltatás, ha szerencséd van, kert a ház végében.

A természet azonban megvár. Ezért az áprilisi számunkban olyan időtálló természeti szépségeket ajánlunk, amelyeket ezekben a vészterhes időkben a kanapén olvasgatva, virtuálisan érdemes felfedezni, s ha pedig egyszer vége lesz az önkéntes karanténvilágnak, bizonyosan jó lesz elővenni ezeket az „elmentett” célpontokat.

Toplistás összeállításunkban ezúttal az ország tíz különleges tájsebét mutatjuk meg, amelyek bár a bányászati tevékenységnek köszönhetik a létüket, mégis látványosak, érdekesek, sőt a maguk módján szépek is. Van köztük bányató, barlang, legyalult hegytető és sziklatemplomokat idéző üreg is.

Ganti-bauxitbanya-5-GA

Bauxitföldtani Park Gánton

Fotó: Gulyás Attila

A História hasábjain Magyarország legrégebbi királyi palotájában jártunk, és nem kisebb feladatra vállalkoztunk, minthogy néhány olyan dolgot is elmondjunk a népszerű esztergomi várról, amit nem biztos, hogy mindenki tud.

Esztergom-varkapu-GA

Az esztergomi királyi palota

Fotó: Gulyás Attila

Turistaházakat bemutató sorozatunkban a Pilis egyik legszebb panorámájával büszkélkedő Fekete-hegyi kulcsosházat, Messzelátó rovatunkban pedig a Dunaszentmiklós fölötti Új-hegy oldalában magasodó kilátót mutatjuk be. A Túrapraktikában az outdoor cuccok javíthatóságáról esik szó, sok hasznos tippel, tanáccsal, mert korán sem biztos, hogy, ami elromlik, az rögtön kuka is.

sasfeszek-turistahaz-3-GA-1

A Fekete-hegyi kulcsosház

Fotó: Gulyás Attila

A bringásoknak is van egy tippünk: a Cserhát nyugati lankáin és kis forgalmú útjain vezető útvonal szépen felfűzi az érintett kisebb-nagyobb falvak érdekességeit. A Közép-Dunántúl piros turistaútjain végigvezető vándorlás bebarangolja a vadregényes Bakonyt, megmutatja a Vértes egyedi értékeit, és feltárja előttünk a Gerecse rejtett szépségeit. A Mesél a Térkép rovatban még többet megtudhatsz erről a túramozgalomról. Ebben a hónapban jártunk még a Helembai-hegységben, a Visegrádi-hegység, a Pilis és a Budai-hegység mesélő kövei között, és Tatán is tettünk egy városi sétát.

94-Baglyas

Jelvényvadász rovatunkból: Pihenő a Baglyas-hegyen, szemben a Tési-fennsík

Az áprilisi lapszámunkat itt tudod megrendelni, előfizetni pedig ide kattintva tudsz ránk!

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!


Cikkajánló
Miben segíthetünk?