Gyökérkorona-tanösvényeket építenek

Akkora sikert arattak az elmúlt években létesült lombkorona-tanösvények, hogy hamarosan jönnek a föld alá vezetett változatok is.

Szerző:
TM
Fotó:
123rf.com
2019. április 1.

Akkora sikert arattak az elmúlt években létesült lombkorona-tanösvények, hogy hamarosan jönnek a föld alá vezetett változatok is.

„Aki egy kicsit is rajta tartja az ujját a hazai természetjárás ütőerén, pontosan tudja, hogy az elmúlt időszakban gombamód szaporodtak a lombkorona-tanösvények országszerte. Ezek igen hamar nagy népszerűségre tettek szert, ugyanakkor meglehetősen diszkriminatívak, mert például a tériszonyos természetjárók nem tudják használni a magasban vezető utakat” - nyilatkozta lapunknak Ásó Botond, a Magyar Gyökérkorona-tanösvény Baráti Társaság elnöke, aki hozzátette, kezdeményezésükre már elkészültek az első megvalósítási tervek is.

 


„Az ártereket leszámítva gyakorlatilag szinte csak a fantáziánk szab határt a helyszínek kiválasztásában, de nyilván törekszünk olyan népszerű, a turisták által kedvelt helyeken létrehozni gyökérkorona-tanösvényeket, mint a Mátra, a Bükk, a Bakony vagy a Börzsöny, de a Budai-hegységben is nagy terveink vannak, főleg azért, hogy nem lesz M0-ás körgyűrű, így szinte bárhová fúrhatunk” - jelentette ki a szakember.

A tervek szerint átlagosan 2-4 méter mélyen vezetnek majd a föld alá gyökérkorona-tanösvények, amelyek a felszín alatti élővilág sokszínűségébe nyújtanak bepillantást. Sok helyen lesz majd vakondsimogató sarok, kukacszámláló állomás és lótetűles is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lebontják a túl magasra épített kilátókat

Fizetősek lesznek a turistautak

Cikkajánló