Gyökértányérok és madárfütty - Thirring-körút

A Visegrádi-hegység egyik népszerű kirándulóhelye Dobogókő, ahonnan számos kiváló túraútvonal indul a szélrózsa minden irányába. Egyik klasszikus körtúrája a Thirring-körút, amelyet az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy Osztálya épített ki erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
2017. július 9.

A Visegrádi-hegység egyik népszerű kirándulóhelye Dobogókő, ahonnan számos kiváló túraútvonal indul a szélrózsa minden irányába. Egyik klasszikus körtúrája a Thirring-körút, amelyet az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy Osztálya épített ki erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével.

A körút több pontján gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

 

Az útvonalat Thirring Gusztávról (1861-1941) nevezték el, aki kiváló statisztikus, a fővárosi turistaság egyik megalapítója, valamint a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja is volt.

Ha Dobogókőn járunk, nem szabad kihagynunk a Báró Eötvös Loránd menedékházban megtekinthető Turistamúzeumot sem. Túl azon, hogy maga a ház is külön élményt nyújt, hisz a főváros környékének első turistaháza, amely dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv kezdeményezésére épült 1897-98-ban, a kiállítás igazi időutazást kínál a lelkes természetjárók számára. A tárlat bepillantást enged a korabeli túraleírásokba, fényképeket, értékes túrajelvényeket nézegethetünk, de elmerenghetünk azon is, hogy eleink miként túrázhattak az ódon, kezdetleges túrafelszerelésekben, bakancsokban.

 

Ne hagyjuk ki a Báró Eötvös Loránd menedékházban megtalálható Turistamúzeumot sem


Ha a kiállításon kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, sétáljunk ki a menedékház mögött található kilátópontra, ahonnan pazar kilátás tárul a szemünk elé a Duna-kanyarral, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny csúcsaival. Innen jobbra, néhány száz méterre - a Nimród szálló mögött - indul a 2,5 km hosszú Thirring-körút, amelynek alaprajza kitárt szárnyú turulmadárra emlékeztet, ezért Turul-, illetve Táltos-körút néven is közismert. A „szentélybe” az Isten hozott feliratú, mívesen faragott kapun keresztül léphetünk be, és a sárga színű körsétaút jelzést kövessük. Néhány kiépített lépcsőfokon leereszkedve elérjük a Magyar Siketnémák Turista Egyesületének tagjai által 1927-ben épített meghitt emlékhelyet.

 

Az „Isten hozott” feliratú faragott kaput átlépve kezdhetjük meg túránkat


Innen válik igazán vadregényessé a túránk, hiszen gigantikus méretű sziklaformációk mellett kanyarog az útvonal. Megcsodálhatjuk a Thirring-sziklát, a Palócz-Peitler-sziklát és az Eötvös-sziklát, amelyeken emléktábla olvasható névadójukról. A sziklák eredetét némi polémia övezi, ugyanis a hivatalos, tudományos indoklás szerint a sziklák vulkanikus eredetű kövek, mások szerint viszont egykori erődítmények emlékét őrzik: úgy gondolják, a lepusztult falmaradványok és sáncok a korai középkorból, a népvándorlás korából, esetleg még régebbről származnak, de megbízható források és módszeres ásatások hiányában mindenki a fantáziájára bízhatja, hogy mit lát bennük.

 

A Thirring-körúton számos monumentális sziklát csodálhatunk meg


A körút több pontján szemet gyönyörködtető panoráma nyílik a Dunára, így érdemes nemcsak a lábunk elé nézni, hanem kissé távolabbra is… Annak ellenére, hogy a jégkármentesítő szakemberek gondosan megtisztították a nyomvonalat, a famatuzsálemek között lépdelve még most is tetten érhető, micsoda pusztítást hagyott maga után a 2014-es decemberi ónos eső. Az útvonal mellett mindkét oldalon gyökerestől kidőlt fák hevernek, olykor ember nagyságú - sőt, nem ritkán 3-4 méter átmérőjű - gyökértányérokkal. Itt testközelből tapasztalhatjuk meg a természet semmi máshoz nem fogható erejét. Még látszanak ugyan a jégkár nyomai, de már gond nélkül bejárható az útvonal, és szépen zöldell a természet, folyamatos madárfüttytől hangos az erdő. Biztosan beletelik azonban jó néhány évbe, amíg teljes mértékben regenerálódnak a jégkár által megtépázott területek.

 

Az útvonal mindkét oldalán gyökerestől kidőlt fák hevernek


Dobogókőre visszaérve szintén egy faragott kapun haladunk át, mellette egy szép, új padon pihenhetjük ki az út fáradalmait. A vállalkozószelleműek innen továbbindulhatnak a Rezső-kilátóhoz, ahonnan a visegrádi fellegvárra is kiváló kilátás nyílik, aki pedig megelégszik a körtúra nyújtotta élményekkel, az a piros-sárga sáv jelzésen juthat vissza a kiindulási ponthoz. A 160 m szintemelkedésű körtúra kényelmes bejárására szenteljünk 1,5-2 órát, így lesz időnk minden oldalról megtekinteni a vulkanikus eredetű sziklaképződményeket, elidőzve a közeli hegyek és a Duna látványánál.

 

Dobogókőről számos kiváló túraútvonal indul a szélrózsa minden irányába


Érdemes stabil túracipőben útra kelni, főleg egy kiadós eső után figyeljünk a megfelelő lábbelire, mert a meredekebb szakaszokon csúszóssá válhat a talaj. A túra bizonyos szakaszai meredekek, de nem veszélyesek, így szülői odafigyeléssel gyermekek is könnyűszerrel végig tudnak menni rajta. A túra babakocsival nem teljesíthető.

 

Thirring-körút
A körút hossza: 2,5 km
Bejárás időtartama: 1,5-2 óra
Szintemelkedés: 160 m
Turistajelzés: sárga színű körsétaút
 
 
 

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. júniusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Kilátó épül a Prédikálószéken

Jelölt turistaút lesz a Sparcatus ösvény

Körbe karikába - Biciklitúra a Visegrádi-hegységben

 

 

Cikkajánló