Hazatért Eleven, a jeladós szalakóta

A madár március 15. körül indult haza Botswanából, hogy negyedszerre is hazaérkezzen Apajra.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. május 19.

A madár március 15. körül indult haza Botswanából, hogy negyedszerre is hazaérkezzen Apajra.

Nem egyszer volt már arra példa, hogy egy szalakótát lelőnek a Mediterráneum térségében (legutóbb két hete számoltunk be ilyen esetről, akkor állítólag pápaszemes bülbülnek nézték a szalakótát), és az sem kivételes eset, ha egy madár áramütést szenved el. Szerencsére Eleven, egyetlen jeladós szalakótánk élve megúszta a kéthónapos vándorutat hazafelé.

A faj védelmével foglalkozó LIFE projekt szakemberei számára a jeladó értékes adatokat nyújt. 2016-ban azért Elevent választották, mert a megfigyelések szerint ez első szalakóták között érkezett haza és kezdett költésbe. Tavaly szeptemberben indult útnak, és a megszokott vonulási útvonalát követte: Európát Görögországnál hagyta el, átrepült Líbián, pár hetet pihent Csádban, aztán a Közép-Afrikai Köztársaság, majd a Kongói Demokratikus Köztársaság következett, utána pedig Angolát és Zambiát érintve érkezett meg botswanai telelőhelyére decemberben.

Visszafelé másmerre haladt: Afrikát Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Szomália, Etiópia, Dzsibuti és Eritrea érintésével hagyta el, május elején már Szíria déli részén járt, aztán Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 15-én.

Forrás: MME

Cikkajánló