Gyönyörű film készül hazánk mesterséges vizeinek élővilágáról – Videó

A Fehér Zoltán legújabb természetfilmjéből készült, magával ragadó trailert már most megnézhetitek, amely hazánk ember alkotta mesterséges vizeinek életet adó, fajgazdag, nyüzsgő, de épp oly sérülékeny világáról szól. Az előzetes gyönyörű, nézd meg te is a film első képsorait cikkünkben!

Fotó:
Fehér Zoltán
2021. szeptember 29.

A Fehér Zoltán legújabb természetfilmjéből készült, magával ragadó trailert már most megnézhetitek, amely hazánk ember alkotta mesterséges vizeinek életet adó, fajgazdag, nyüzsgő, de épp oly sérülékeny világáról szól. Az előzetes gyönyörű, nézd meg te is a film első képsorait cikkünkben!

Fehér Zoltán első, egész estés természetfilmje, a Vad víz - Aqua Hungarica után itt a folyatás. A fiatal természetfilmes hazánk vizeit több részben dolgozza fel, a második rész címe Vad víz: múlt és jelen. A nemrég publikált előzetest látva egy gyönyörű természetfilmre számíthatunk, elképesztő képsorokkal, és rengeteg állatfajjal víz alatt és felett. Nehéz elképzelni, hogy mindez már az emberi befolyás következménye, ugyanis

tavaink 75%-a mesterséges, ártereink 90 százaléka elveszett.

A fenti mondat idézet az előzetesből, megdöbbentő számok ezek. Mégis az igazság az, hogy Magyarország vizes élőhelyei Európában még ennek ellenéri is egyedülállóak, de rettentő érzékenyek. Így nagyon fontos, hogy megvédjük ezeket a több ezer fajnak otthont adó helyeket. Fehér Zoltán Vad víz-sorozatának filmjei ebben segíthetnek, hiszen amit megismerünk, arra talán jobban is vigyázunk.

A tervezett négy részből az általunk is bemutatott első, Aqua Hungarica egy átfogó felvezetés volt, amelyben az ember előtti vizek, gyógyvizek, ősi mocsarak, a Pannon-tenger és élővilága voltak középpontban, de már az is foglalkozott korunk veszélyeivel, amelyek a vizes élőhelyek ökoszisztémáját fenyegetik. A fiatal természetfilmes ezért az alkotásáért 2020-ban Fekete István-díjat kapott a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, a film kapcsán készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

A mostani, Vad víz: Múlt és jelen című rész teljes mértékben hazánk mesterséges vizeinek ökoszisztémáját fogja bemutatni, amelyet már 2018 óta forgat. Jelenleg az utómunkák folynak, és nagy valószínűséggel jövő nyáron kerül bemutatásra a mozikban. Addig be kell érnünk ezzel a gyönyörű két perccel, amely után biztosan mindenki nagyon várja majd a teljes filmet.

Érdekesség, hogy már a harmadik rész is bőven a finisben van, ugyanis a forgatás során alakult úgy, hogy két rész lesz a 2018 óta készülő anyagokból. A folytatás az érintetlen vizekről, „rejtett világokról” fog szólni, míg a negyedik rész hazánk nagy folyóinak, a Dunának és a Tiszának az élővilágát fogja bemutatni.

A filmek természetesen egy kisebb stáb munkájának eredménye, Fehér Zoltán mellett Pőcze Franciska és Koszta Marcell volt a rendezőasszisztens, Szendőfi Balázs pedig a filmek szakértője, terepi koordinátora, akinek alkotásait már szintén több anyagunkban láthattátok már.

Cikkajánló