Gyönyörű fotókon az idei tiszavirágzás

Hazánk egyik legszebb természeti jelensége a tiszavirágok rajzása. Nézd meg galériánkban ezeknek a víz alól előbújó csodás lényeknek levegőben eltöltött röpke életszakaszát.

Szerző:
Turista Magazin
2023. június 30.

Hazánk egyik legszebb természeti jelensége a tiszavirágok rajzása. Nézd meg galériánkban ezeknek a víz alól előbújó csodás lényeknek levegőben eltöltött röpke életszakaszát.

A tiszavirág és a tiszavirágzás 2020-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, amely valóban egy világviszonylatban is egyedülálló jelenség. Ezek a csodálatos lények három évig fejlődnek a víz alatt, majd valami megmagyarázhatatlan jelre június közepe táján szinte egyszerre jönnek fel az esti órákban a víz alól, hogy megkezdjék utolsó és egyben nagyon rövid életszakaszukat. Csak a hímek vedlenek még egyszer a szárazra kirepülve, majd elindul az eszeveszett párzási őrület a víz felett.

A hímek szinte mindenre rávetik magukat, amit nősténynek vélnek a vízen lebegve, lehet az falevél, apró faág, növényi rész vagy akár levedlett kérészbőr. A rajzás pár napig tart, de a Tisza szakaszain eltérő időszakokban, illetve van rajzás mellékfolyókon, például a Maroson, a Hármas-Körösön és a Bodrogon is. A folyamat délről északra tart, általában csekély számú kérésszel pár napos előrajzással kezdődik, majd a főrajzáskor akár milliónyi tiszavirág is nyüzsöghet a víz felett. Ezután pedig még pár napig lehet látni a megkésett kérészeket, de már nem olyan nagy számban.

A természet e csodás jelensége érthető módon sok kíváncsi szemet vonz, az utóbbi években pedig megszaporodtak a kérésznéző turisták száma, ráadásul sokan vízről szeretnék átélni ezt a nem mindennapi élményt. Azonban ez nem biztos, hogy jó tendencia, ugyanis a csónakok sokasága zavarhatja ezeknek a lényeknek a fajfenntartásért folytatott természetes folyamatát. Hiába a hajókra vonatkozó sebességkorlátozás a rajzás idején, azzal, hogy a vízről figyeljük az eseményt, megakadályozhatunk több párzást is.

A tiszavirágoknak ráadásul amúgy is nehéz a dolga, hiszen a rajzásra rengeteg hal és madár érkezik, amelyek gazdagon lakmároznak belőlük. Szóval, ha tehetjük, igyekezzünk inkább partról szemlélni a természet e csodás eseményét, ha mindenképp élőben szeretnénk megnézni, vagy lapozzunk át egy-egy ilyen galériát, amit most mi is készítettünk nektek. A fotókat az alábbi képre kattintva nézhetitek meg.

Cikkajánló