Gyűrűs napfogyatkozás lesz június 10-én

Mindebből azonban Magyarországon nem sokat fogunk látni, itt ugyanis csak részleges lesz az égi jelenség. Megfelelő védőeszközök nélkül pedig ne is próbáljuk megfigyelni, mert komoly látáskárosodás is lehet az eredménye

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Svábhegyi Csillagvizsgáló
2021. június 9.

Mindebből azonban Magyarországon nem sokat fogunk látni, itt ugyanis csak részleges lesz az égi jelenség. Megfelelő védőeszközök nélkül pedig ne is próbáljuk megfigyelni, mert komoly látáskárosodás is lehet az eredménye

„A mostani fogyatkozás egy gyűrűs napfogyatkozás, melyet teljes pompájában Kanadából, Grönlandról és Szibériából lehet megfigyelni. Magyarországról sajnos csak részleges lesz, a Hold a Nap átmérőjéből mindössze 8 százalékot fog kirágcsálni Budapesten. Ez azt jelenti, hogyha nem figyelünk oda, akkor az egészből semmit sem fogunk észrevenni. Sokkal nagyobb fényességváltozást okoz, ha egy vékonyabb felhő belebeg a Nap elé” – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapja, ahol egyébként szerveznek napfogyatkozás néző programot, szabad hely azonban már sajnos nincs.

„Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A mostani napfogyatkozás különleges, gyűrűs lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte” – olvashatjuk a Svábhegyi Csillagvizsgáló cikkében.

És hogy mit lehetne itthon a megfelelő eszközökkel látni? Azt ahogy a holdkorong kiharap egy kis darabkát a Napból. Megfelelő nagyításban látszana az is, hogy a Hold felszíne nem teljesen sima, hanem enyhén csipkézett, ezek a Hold hegyeinek körvonalai.

A napfogyatkozás Budapestről mintegy másfél órán keresztül látszik majd, magyar idő szerint 12:04-kor kezdődik és 13:27-kor lesz vége. A legnagyobb kitakarást 12:45-kor fogja adni. Az ország többi részén ehhez képest pár perces eltérések lehetnek.

De a napfogyatkozás megfigyelése nem gyerekjáték!

„Minden évben akad pár ember aki a Nap nézése miatt tartós látáskárosodást szenved. A szabadszemes észlelésekhez van direkt erre a célra kifejlesztett, napfogyatkozás-néző szemüveg, de megfelel egy ívhegesztéshez használható hegesztőüveg is, DIN 12-es fokozattól. Az otthoni kistávcsővel még véletlenül se próbáljuk „natúran” megnézni a napot, mert ekkor szó szerint megsüthetjük a szemünket!” Fogadjuk meg a csillagászok tanácsait!

A napfogyatkozással kapcsolatos további érdekességekért pedig kattintsatok a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogjára!

Cikkajánló