Gyűrűt kapnak a sasfiókák

Parlagi sasok fiókáit gyűrűzik a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a nemzetipark-igazgatóságok dolgozói.

Szöveg és fotó:
Fotó:
Morvai Szilárd
2017. június 9.

Parlagi sasok fiókáit gyűrűzik a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a nemzetipark-igazgatóságok dolgozói.

Portré 

 

A színes gyűrűs jelölés lehetővé teszi a jövőben felbukkanó egyedek bizonyos mértékű nyomon követését. Profi távcsövekkel és teleobjektívekkel a gyűrűszám jól leolvasható megfelelő távolságból.

 

A gyűrű felhelyezése


A gyűrűs jelölés mellett a biometrikus méréseket is elvégző hivatásos természetvédők megmérik a fiókák súlyát, valamint a karmok méretéből nemüket is meghatározzák. A madarak korának megállapításában a tollak mintázata segíti a szakembereket.

 

 

 Hím fióka (balra) és tojó fióka (jobbra)

 

A fiókáktól vett tollmintában lévő vérből pedig a Pannoneagle LIFE projekt biológusai európai DNS térképet építenek fel. A sasfészek környezetében talált és begyűjtött tollakból pedig az öreg sasok genetikai jellemzőire és „személyazonosságára” derül fény. A fokozottan védett parlagi sasból közel kétszáz költőpár él Magyarországon.

 

  

 Öreg sas által levedlett fedőtoll (balra), és a pehelytollat váltó élénk barna tollazat

 

A ragadozók iránt érdeklődő természetjárók az alábbi közösségi oldalon találhatnak sok érdekes és hasznos tartalmat a madárvédelemmel kapcsolatban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Madarat gyűrűjéről - szárnyra kelt titkok

Sasmenedék a Kárpát-medencében

 

Cikkajánló