Ha a fekete gólya visszatér egy erdőbe, az jó jel

A fekete gólya fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és annak természetességi állapotára, ezért nagy jelentősége van annak, ha megtelepszik egy helyen, és még nagyobb, ha vissza is tér. Most a Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében figyeltek meg visszatérő fekete gólyát.

Forrás:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2022. április 22.

A fekete gólya fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és annak természetességi állapotára, ezért nagy jelentősége van annak, ha megtelepszik egy helyen, és még nagyobb, ha vissza is tér. Most a Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében figyeltek meg visszatérő fekete gólyát.

A fekete gólya a vizes élőhelyek környékén fekvő erdőket kedveli. Indikátor fajnak is nevezhetjük, megjelenése és visszatérése egy területen azt mutatja, hogy az adott élőhely természetességi állapota magasabb szintre emelkedett.

Hogy a gólyák ideális élőhelyet találjanak

A Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kezelésében álló Bag környéki mocsaras részen már két évvel ezelőtt visszatért a fekete gólya, és az élőhely stabilitását jelzi, hogy idén március végén ismét fotóztak egy ilyen madarat. Mindez látványosan bizonyítja, hogy a faj itt megtalálta az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához szükséges környezetet – olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében.

„A Parkerdő területén egyre gyakoribbak az ilyen megfigyelések. Pár évvel ezelőtt két pár is költött egy Pilismarót melletti erdőterületen. De a társaság élőhelyfejlesztési programjának köszönhetően egyre több olyan vizes élőhelyet állítanak helyre, amely ideális terület lehet a fekete gólya számára. E program sikerét jelzi a Bag melletti madármegfigyelés” – írják.

Nem rendetlen, csak természetes

A Pilisi Parkerdő számára kulcskérdésnek számító fenntartható erdőgazdálkodás célja, hogy az erdők jó egészségi állapotának megőrzése mellett a biodiverzitást is növelni lehessen.

A természetes erdőképhez például szervesen hozzátartozik a kirándulók számára sokszor idegen látványt nyújtó kidőlt vagy lábon álló holtfák jelenléte az erdőben.

Pedig a holtfák szerepe felbecsülhetetlen az erdő természetes immunrendszerében.

Egyrészt táplálékul szolgálnak a lebontó szervezeteknek, melyek szintén táplálékul szolgálnak a madarak számára, másrészt jelentős vízmegtartó szerepük van. Ezen kívül pedig élő- és búvóhelyet biztosítanak az énekesmadarak számára, melyek számos rovarkárosítótól szabadítják meg a fákat.

Odúkkal is segítik a madarakat

Ahol a holtfa aránya még nem elégséges – telepített, fiatal erdőkben vagy olyan parkszerű területeken, mint a Gödöllői Erdészeti Arborétum –, ott odúkkal segítik az énekesmadarak fészkelését.

A Pilisi Parkerdő munkatársai március végi „nagytakarításukkor” 46 odút tisztítottak ki a területen, felkészítve azokat a költési időszakra. Ez jó lehetőség volt felmérni az odúk kihasználtságát.

Tavaly az arborétumban huszonhat odúban költöttek a madarak, 9 üres volt, vagyis előző szezonban nem fészkeltek bennük, 4 odúban téli álmukból ébredező mogyorós peléket találtak, de három odúban már megkezdődött az idei fészekrakás, sőt az egyikben már tojást is rakott egy csuszkapár.

Cikkajánló