A fekete gólyák a Zemplénbe is visszatértek – Videó

Nemcsak színükben különböznek a fekete gólyák a fehérektől: nem kedvelik az emberek közelségét, így jóval nehezebb találkozni velük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. április 8.

Nemcsak színükben különböznek a fekete gólyák a fehérektől: nem kedvelik az emberek közelségét, így jóval nehezebb találkozni velük.

Ahogy Gemencre, úgy a Zempléni-hegység környékére is március elején kezdenek visszaszállingózni a fekete gólyák. Bár akkor még nem sok lehetőségük van válogatni az étkekben, a kis erdei vízállásokban azért találnak gyepi békákat, ahogy az alábbi videó is mutatja, amit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság posztolt a Facebook-oldalára:

A fekete gólya Eurázsiában és Afrikában fészkel. Itthon az ártéri erdőkben találkozhatunk a legnagyobb állományokkal, de idős bükkösökben és más nagyobb, zárt, zavartalan erdőkben is él. Fészkét öreg fák elágazásaiba, oldalágára rakja, jó magasra. Évente egyszer költ, olyankor 3-5 tojást rak, amelyekből a fiókák 35 nap múltán kelnek ki. Több mint két hónapig maradnak a szüleikkel, júliusban repülnek ki. A fekete gólyák halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisemlősöket és rovarokat fogyasztanak.

Jelenleg nagyjából 380-420 pár él a faj képviselői közül Magyarországon. Az állomány nő, ami a mesterséges fészekalapok kihelyezésének, a meglévő fészkek megerősítésének, a zavartalanságuk biztosításának köszönhető.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a faj hosszútávú fennmaradását csak a jelenleginél természetközelibb erdőgazdálkodás biztosíthatja.

A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló