Ha április, akkor túzokdürgés

A túzokok életében az április különös jelentőséggel bír, ekkor zajlik ugyanis a nászidőszak. A látványos dürgést a nemzeti parkok szervezett túráin bárki megfigyelheti.

 

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/ kmnp.hu
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/knp.hu
Fotó:
123rf.com
2019. április 4.

A túzokok életében az április különös jelentőséggel bír, ekkor zajlik ugyanis a nászidőszak. A látványos dürgést a nemzeti parkok szervezett túráin bárki megfigyelheti.

 

A túzok a Körös-Maros Nemzeti Park címerállata. Nem véletlenül, ugyanis az ország egyik legnagyobb állománya éppen itt található. A legtöbb túzok a Dévaványa-Ecsegi-pusztákon él, de életképes, számottevő állományai vannak a Kis-Sárréten és a Csanádi-pusztákon is.

 

 

A Kis-Sárrét túzokjai a 20. században hasonló viszontagságokon mentek keresztül, mint az országos állomány. A két világháború közötti több százról az 1980-as évekre mindössze 10-12 példányra csökkent az itteni túzokállomány. A Körös-Maros Nemzeti Park megalakulása (1997) óta lassú, de folyamatos létszámemelkedést rögzíthettünk. Jelenleg Mezőgyán és Zsadány térségében a dürgési időszakban 30-35 példány, Vésztőn, Mágor-puszta környékén pedig 40-45 példány tartózkodik.

 


A tradicionális dürgőhelyeken már március végén gyülekeznek a kakasok, sőt dürgés is megfigyelhető. A tojók szintén a dürgőhelyek környékén mozognak. Fontos, hogy a túzokok dürgési időszakában semmilyen emberi zavarás ne történjen. A szaporodás sikeressége ugyanis jelentős mértékben azon múlik, hogy mennyire háborítatlan körülmények között zajlik a túzokdürgés.

 

 

A Kis-Sárréten, akár Mezőgyánban, akár Vésztőn, egy jó távcső segítségével közútról is megfigyelhetjük a túzokok tavaszi nászát, de a nemzeti park igazgatóság idén is meghirdeti hagyományos túzoktúráit Réhelyben.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett túrái

 

Fotós túra


Április 1-15. között, naponta 05.00 - 20.00 óráig van lehetőség a túzokdürgés fotózására Dévaványán. A szakvezetéses program keretében gépkocsival szállítják ki az érdeklődőket a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból a lessátorhoz, ahonnan lencsevégre kaphatják a násztáncot járó nagy madarakat.

 

A program díja 8000 Ft/óra. Előzetes bejelentkezés Szél Antal természetvédelmi terület-felügyelőnél a +36 30 475 1773-as telefonszámon.

 

Hajnali túzokles

 

Április 1-30-ig, a hétvégi napokon, 6.00 - 7.00 óra között, hajnali túzoklesre várják az érdeklődőket Dévaványára, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontba A szakvezetéses túra keretében előadást hallhatnak a túzokról és annak védelméről.

 

A program díja gépkocsival történő szállítás esetén 8000 Ft/óra, gépkocsi nélküli szakvezetés esetén 6200 Ft/óra.

 

További információk és előzetes bejelentkezés Szél Antal természetvédelmi területfelügyelőnél a +36 30 475 1773-as telefonszámon.

 

További információk: kmnp.hu

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett túrái


A Kiskunságban 600-650 túzok él, a központi nagy túzokdürgő helyek csak szakvezetéssel látogathatók. A Kiskunság legjelentősebb túzok dürgőhelye Kunszentmiklós külterületén található, így a térségben járók nagy eséllyel megpillanthatják őket. Akik pedig Bugyi településről Kunpeszér felé tartanak, kis szerencsével a műútról is megfigyelhetik a túzokok tavaszi násztáncát. Ehhez azonban távcső vagy teleszkóp mindenképpen szükséges. A nászidőszak zavartalansága érdekében azonban fontos, hogy 500-600 méternél közelebb ne menjünk a madarakhoz, és kerüljük a drón használatát.

 

Sziki barangolás és túzokles Miklapusztán

Április 26.


A szikes talajok és az Európában egyedülálló, jól fejlett szikpadkák jelentik a védett terület talajtani és geomorfológiai értékét. A környezetükből sokszor egy méterre is kiemelkedő szikpadkákon megcsodálhatjuk két hazai orchidea fajunkat, a pókbangót és az agárkosbort.
A túra során a magyar puszták büszkesége, a túzok is szemünk elé kerülhet.


Találkozó: 8:30, Hartán a Művelődési Ház udvarán (Harta, Bajcsy Zs. u. 5.)
Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2400 Ft
Információ, jelentkezés: Gyurita István, 30/329-5250

 

Túzokles a soltszentimrei szikes pusztán

Május 4.


A tavasz a legtöbb madárnak, így a puszta óriásának, a túzoknak is a nászidőszaka. Ez a fokozottan védett madár egy igazi ritkaság, a kakasok násztáncát, azaz a dürgésüket pedig még a tapasztalt természetjárók is csak elvétve láthatják. Napsütéses kora reggeli órákban azonban erre jó esélyünk van! A túzokok mellett láthatunk ürgéket, a legkorábban nyíló orchideánkat, az agár sisakoskosbort, és ha szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk az Afrikából ebben az időszakban visszatérő kék vércséket is. A túra hossza kb. 8 km, időtartama 4-5 óra.


Találkozó: 8:00, a soltszentimrei vasútállomásnál
Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2400 Ft
Információ, jelentkezés: Sápi Tamás, 30/4884-574

 

További információk:knp.hu


Kapcsolódó cikkek:

Dévaványa, ahol jó túzoknak lenni

Idén minden eddiginél több a túzok

Természetvédelem a harcmezőn

Sikerrel vadították a túzokokat

 

 

Cikkajánló