Ha kánikulában hűvös helyre vágysz - hétvégi programajánló

Már most szenvedsz a hőségtől? Mutatunk néhány hűsölésre alkalmas szabadtéri programot a hétvégére, ahol még a mozgásról sem kell lemondanod. 

Szerző:
TM
Fotó:
Középkori Templomok Útja
DINPI
FHNPI
Gulyás Attila
Lánczi Péter
2017. június 28.

Már most szenvedsz a hőségtől? Mutatunk néhány hűsölésre alkalmas szabadtéri programot a hétvégére, ahol még a mozgásról sem kell lemondanod. 

1. Szent László-örökségtúra

 

 

A kerékpáros örökségtúra útvonala olyan történelmi emlékhelyeket érint, amelyek Szent László király emlékét őrzik. Eltekerhetünk többek között a szabolcsi földvárhoz, a karcsai rotunda templomhoz, a kisvárdai téglavárhoz, de megismerhetjük a vajai, baktalórántházi, a pácini, a tiszadobi kastélyt, illetve természeti látnivalókban sem lesz hiány, hiszen a Vajai-őstó, a Rétközi-tó, a Tisza-part mind különleges helyei e térségnek.

 

Mikor?
2017. június 30. - július 2.
Hol?
Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Részletek ide kattintva.

 

2. Védett mérgesek

 

 

A vezetett túra alkalmával a Sisakvirág tanösvényen barangolhatunk, és a legendák nyomán megismerkedünk a Budai Tájvédelmi Körzet pompás szépségű, azonban tiszteletet parancsoló védett növényeivel. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba is fölsétálhatunk, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre. Táv: 8 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. július 1. 10.00 - 14.00
Hol?
Nagykovácsi
Részletek ide kattintva.

 

3. Kenutúra a nádasban

 

 

A Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak élővilágát mutatja be a 6 km hosszú kenutúra. Az útvonal nyomvonala a Fertő összefüggő, sűrű nádasába vágott közlekedő csatornáin haladva viszi be az érdeklődőt egy szinte zavartalan világba, a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti részre.

 

Mikor?
2017. július 1. 9.00
Hol?
Csárdakapui főcsatorna (Balf és Fertőrákos között)
Részletek ide kattintva.

 

4. Csillagles a vértesi éjszakában

 

 

Naplementés túra a Vértesben, amelynek kiindulópontja a Tatabánya déli határában álló Birka Csárda parkolója, célja pedig a Mészáros-hegy melletti, nemrég épített fa kilátó, ahonnan rálátni a Gerecse déli és a Vértes északkeleti területére, a Pilis nyugati lejtőire is. Naplemente után a szürkületben visszaindulás a túra kiindulópontjához. És a távcsöveket se hagyjuk otthon! Táv: 8 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. július 1. 19.00 - 23.00
Hol?
Találkozó: a Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója
Részletek ide kattintva.

5. Fenyőgyöngyi Túranap

 

 

A Budai-hegység legszebb turistaútjain vezet a túra. 24, 11, 6 kilométeres távok közül választhatnak az indulók. A leghosszabb útvonal érinti a Remete-hegyet, a Mátyás-hegyet, a Hárs-hegyet, a Vihar-hegyet és a Hármashatár-hegyet is. Mindhárom túra a Fenyőgyöngyétől indul, és oda is érkezik vissza.

 

Mikor?
2017. július 2. 7.00 - 13.00
Hol?
Budapest, Fenyőgyöngye
Részletek ide kattintva.

 

Cikkajánló