Ha van kedved erdei fülesbaglyokat számolni, itt az alkalom

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdeifülesbagoly-felmérést hirdet január 29. és február 1. között. A számlálásban bárki részt vehet. Hogy miként csatlakozhatsz a „nagy bagolyleshez”, kiderül cikkünkből.

Szerző:
MME
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 20.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdeifülesbagoly-felmérést hirdet január 29. és február 1. között. A számlálásban bárki részt vehet. Hogy miként csatlakozhatsz a „nagy bagolyleshez”, kiderül cikkünkből.

Idén január 29-én indul az országos bagolyszinkron az MME szervezésében. A telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál:

  • Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mint ha a felmérést csak szakemberek végeznék.
  • Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy több időt töltsenek a szabadban természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkával, nem utolsósorban pedig jó móka fákon ücsörgő baglyokat figyelni és számolni.

Az országosan összehangolt szinkronfelmérés 2021. január 29. és február 1. között végezhető el. De jó tudni, hogy a tél folyamán a felmérés bármikor megismételhető, és az adatokat tavasz folyamán is érdemes beküldeni az MME oldalán, mert ezek is bekerülnek az éves összesítésbe.

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra kíváncsiak a szervezők, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről (ártéri erdők, telepített fenyvesek, sűrű ezüstfaállományok stb.) is érdemes és lehet adatot gyűjteni.

Az adatok rögzítésére és beküldésére több adatlapforma is elérhető:

A rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat. Ez ebben az esetben annyit jelent, hogy amennyiben valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat.

Bővebb információt a bagolyszinkronról az MME weboldalán találsz. A baglyos közösséghez pedig a felmérés Facebook-oldalán csatlakozhatsz.

Kiemelt oltalom

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel ez az erős területhűséggel jellemezhető, széles elterjedésű bagolyféle – besorolása LC (Least Concern), azaz a „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

Forrás: MME

Cikkajánló