Hallgass szarvasbőgést testközelből!

Izgalmas videóra bukkantunk, amelyben szinte karnyújtásnyi távolságról láthatjuk és hallhatjuk a gímszarvasok gyönyörű nászénekét.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Rzanca Gábor (Gabor Jordan Za)
2019. október 1.

Izgalmas videóra bukkantunk, amelyben szinte karnyújtásnyi távolságról láthatjuk és hallhatjuk a gímszarvasok gyönyörű nászénekét.

Szeptemberben gímszarvasok hangjától zeng az erdő, ezek a szép vadak ilyenkor küzdenek meg a nőstények kegyeiért. Rzanca Gábor (Gabor Jordan Za), akitől a felvételt kaptuk, az erdő szélén él a Börzsönyben. Neki ez a terület egy nagy játszótér, folyamatosan figyeli az itt előforduló madarakat, vadakat, érdekli, hogyan élik a mindennapjaikat. És természetesen minden évben a szarvasbőgés időszaka az, ami számára is a legizgalmasabb. Elkezdett vadkamerás felvételeket készíteni, és idén szeptemberben egy olyan helyen sikerült letennie a kamerát, ahol valóban nagy vadforgalom alakult ki. A felvételekből egy izgalmas videó kerekedett, amelyen több, dagonyázás közben éneklő szarvasbikát is megfigyelhetünk, sőt, számos nőstény szarvas is feltűnik benne.


„Rengeteget járom a Börzsönyt, és próbálok olyan helyeket felfedezni, ahol nem nagyon jár ember, és megfigyelni, hogy ott hogyan viselkednek a vadak. Ezt a dagonyát is így találtam tavasszal. Rögtön a szarvasbőgés jutott eszembe, hogy itt ősszel biztosan lesz dagonyázó, bőgő bika. Így megjegyeztem, és egyszer nyáron is kivittem a kamerát egy esős időszak után. Egy-egy disznókonda, és egy szarvasborjú játszadozott benne, de a szarvasbőgés időszaka volt az, amelyre igazán vártam. Szeptember elején tettem fel a kamerát és majdnem egy hónapot kint hagytam. Addig nem is zavartam a helyet.”

 

 

További cikkeink:

Szarvasbőgésre vadásztunk Budakeszi legnépesebb erdejében

Átugrotta a szarvas az utat

Nem sokon múlott, hogy elüsse az őzet az autós

 

Cikkajánló